Frivillige i omsorgsberedskapsgruppene skal bistå ved behov og er et verdifullt supplement til det offentlige beredskapsarbeidet. Vi har medlemmer med lokalkunnskap, menneskekunnskap og mange har erfaring fra omsorgsarbeid. Trygghet, varme og omsorg er viktige faktorer for mennesker i kriser, og der kan vi bidra.
Omsorgsberedskap
Et e-læringskurs med en kort innføring i hva det er viktig å tenke på når dere skal starte opp med omsorgsberedskap. Kurset består av fire deler og det tar kun noen minutter å gjennomføre hver del.
Del 1 - Bakgrunn
Del 2 - Oppstart
Del 3 - Fylkesberedskapskontakten
Del 4 - Drift av omsorgsberedskapsgruppen - Gruppeleders ansvar
Psykososial støtte
Et e-læringskurs med en kort innføring i hvordan ta vare på deg selv som frivillig og hvordan ta vare på de man møter når man er ute på oppdrag. Kurset består av fire deler og det tar kun noen minutter å gjennomføre hver del.
Del 1 - Hvordan støtte andre
Del 2 - Hvordan ivareta deg selv som frivillig
Del 3 - Ettersamtaler for frivillige
Del 4 - Praktisk veiledning for gjennomføring av ettersamtaler
Dette skjemaet skal fylles ut når omsorgsberedskapsgruppen har bistått ved en akutt hendelse. Det tar bare 5 min å fylle det ut.
NB: Det skal ikke fylles ut ved annen type aktivitet, som for eksempel øvelser eller andre arrangement.
Loggskjema for registrering av hendelser
Vi har fylkesberedskapskontakter i alle landets fylker. Dette er et frivillig verv som fylles av en av våre sanitetskvinner. Fylkesberedskapskontakten har som regel plass i fylkesstyret. Fylkesberedskapskontaktene har en overordnet rolle på fylkesnivå i forhold til Sanitetskvinnenes beredskapsarbeid. De har tett kontakt med lederne av omsorgsberedskapsgruppene i sitt fylke og er en støttefunksjon for disse gruppene, og har tett kontakt med sekretariatet. I tillegg samler de alle gruppene i sitt fylke til en årlig samling. Det finnes en egen e-læringsmodul om fylkesberedskapskontaktens rolle, som du kan finne lenger opp på siden under overskriften Opplæring.
Kontaktinformasjon til fylkesberedskapskontaktene
Førstehjelpsressurser fra Sanitetskvinnene
Sanitetskvinnenes førstehjelpsressurser står klare til å dele viktig kunnskap i lokalsamfunnet. De tilbyr førstehjelpsforedrag spesielt rettet mot eldre. Fokuset i disse foredragene er å gjenkjenne symptomer på akutt og alvorlig sykdom, vite når man skal ringe 113, og hjelpe folk med å laste ned 113-appen på telefonen.
Førstehjelpsressursene kan tilpasse foredragene for både større og mindre grupper, eller de kan informere om temaet på stands. Det er viktig å merke seg at førstehjelpsressursene ikke er helsepersonell, men frivillige som har gjennomgått kurs gjennom Sanitetskvinnene.
Hvis du ønsker å avtale et foredrag eller få mer informasjon, kan du kontakte førstehjelpsressursene direkte. Dersom det ikke finnes en førstehjelpsressurs i din kommune, tar du kontakt med nærmeste. Vær oppmerksom på at de er frivillige, så avtal gjerne dekking av reisekostnader og eventuelt andre kostnader.
Kontaktinformasjon:
PowerPoint til foredraget:
Les oppsummeringen til prosjektet:
Les mer om selve prosjektet: Sammen redder vi liv
Materiell som finnes i nettbutikken: Førstehjelp for eldre
Her finner dere flere verktøy for planlegging og gjennomføring av Trygghetstreff – Brannsikkerhet for eldre.
Huskeliste og tips - spørreundersøkelse deltakere
Lenke til spørreundersøkelse av frivillige etter Trygghetstreff
Her finner dere flere verktøy for planlegging og gjennomføring av Trygghetstreff – førstehjelp for eldre.
Invitasjon som kan sendes til trykkeri:
Invitasjon som kan skrives ut:
PowerPoint:
Materiell som finnes i nettbutikken: Førstehjelp for eldre - Alle aktiviteter - Aktiviteter - Alle produkter (idegroup.no)
N.K.S. har samarbeidsavtale med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Politidirektoratet, og rammeavtale med Helsedirektoratet.
Dere kan laste ned avtalene her:
Skal dere starte omsorgsberedskapsgrupper kan dere søke om oppstartsmidler.
Søknadsbeløp: kr. 10 000
Søknadsfrist: fortløpende
Kontaktperson: May Britt Buhaug, telefon: 975 48 751
Foreningene kan også søke økonomisk støtte hos eksterne aktører. Mange kommuner har stipender, legater eller deler ut priser til frivillige organisasjoner.
Aktuelle lover
Lov om kommunal beredskapsplikt, sivile beskyttelsestiltak og Sivilforsvaret
Lov om helsemessig og sosial beredskap
Annet
Forsikring for frivillige på oppdrag
Etikk- og taushetserklæring må fylles ut av alle i omsorgsberedskapsgruppen
E-læringskurs om etikk- og taushetserklæring
Synlighet
Materiell
Dere finner mye materiell dere kan bruke i deres omsorgsberedskapsarbeid i vår nettbutikk.