Hovedmålet med ressursvenn er at de frivillige skal kunne bidra med å være en samtalepartner, en turvenn, en som kan være med som støtte i møter, gi praktisk hjelp og støtte for kvinnene.
Det finnes allerede ressursvenngrupper flere steder i landet, men vi har som mål at aktiviteten skal være representert over hele landet og i tilknytning til alle landets krisesentre.
For å starte opp en ny ressursvenngruppe i din lokalforening, må det være godkjent og forankret i lokalforeningens styre. Det må være en frivillig som tar på seg vervet ressursvennleder, som har ansvaret for å drive aktiviteten, følge opp de frivillige i og utenfor kobling, samarbeide med det lokale krisesenteret, holde kartleggingsmøter med nye frivillige og voldsutsatte, samt lede koblingsmøter og avkoblingsmøter. Alle i ressursvenngruppa, både ressursvennleder og frivillige, må ta ressursvennkurset, levere politiattest og skrive under på NKS sin etikk- og taushetserklæring. I tillegg må alle frivillige gjennomgå kartleggingssamtale med ressursvennleder.
Det er viktig å ta kontakt med det lokale krisesenteret for å etablere kontakt og presentere dere og ressursvenntilbudet. Det er primært gjennom krisesentrene vi kommer i kontakt med kvinnene, men det er også mulig å gjøre samarbeidsavtaler med andre, for eksempel kommunehelsetjenesten.
Det finnes tilgjengelig ressursvennmateriell som kan kjøpes i nettbutikken, samt en del tilgjengelig materiell under "Materiell" lenger ned.
Ønsker dere å starte opp ressursvenn i din lokalforening, kan dere ta kontakt på vold@sanietskvinenne.no for mer informasjon og veiledning på hvordan dere starter opp.
Søknadsbeløp: varierende
Søknadsfrist: fortløpende
Søknadsskjema: ta kontakt med vold@sanitetskvinnene.no
Dere kan også søke midler lokalt. Mange kommuner har stipender, legater eller deler ut priser til frivillige organisasjoner. Les også her:
I all hovedsak handler aktiviteten i ressursvenngruppa om å koble frivillige ressursvenner sammen med voldsutsatte kvinner. Sammen skal kvinnene gjøre hyggelige ting, ut fra hva behovet til kvinnen er og hva den frivillige ønsker og kan bidra med. Man kan for eksempel gå turer sammen, dra på kafe, møtes hjemme hos hverandre eller utforske nærmiljøet.
Den frivillige kan også være en støtte og medmenneske inn i møter med for eksempel offentlige instanser som NAV og Barnevern, eller hjelpe kvinnen med praktisk ting og gjøremål. Man kan i tillegg gjøre andre aktiviteter i gruppa på voldsfeltet. Her kommer noen eksempler:
- Samarbeide med krisesenteret om sosiale aktiviteter på krisesenteret, som for eksempel juleverksted, håndarbeidskvelder, gåturer, grilling ute osv
- Arrangere møteplasser for voldsutsatte kvinner. Sanitetskvinnene har startet opp samarbeidsprosjektet NORA sammen med BUFETAT og Familievernkontorene, som er en sosiale møteplass for voldsutsatte kvinner.
- Arrangere møter og foredrag om tema vold. Her kan man for eksempel invitere inn krisesenteret man samarbeider med, ansatte i kommunen, politikere osv
- Stå stand for å spre vårt budskap på voldsfeltet og aktiviteten i ressursvenngruppa. Sanitetskvinnene er en del av Rød knapp alliansen som sammen med andre organisasjoner jobber for å stoppe vold mot kvinner. Røde knapper kan kjøpes i nettbutikken og deles ut på arrangementer.
Må fylles ut av frivillige og lokalforening
Kontrakt mellom deltaker og frivillig
Intensjonsavtale mellom Ressursvenngruppa og samarbeidsinstans
Vedlegg til intensjonsavtale
Kartleggingsskjema for deltaker
Kartleggingsskjema for frivillig
Kontrakt for frivillige i Ressursvenn
Kontrakt for gruppeleder i Ressursvenn
Sjekkliste for koblingsmøte
OBS. samarbeidsavtalen (både den norske og engelske versjonen) må tilpasses hver frivillig og lokalforening
Noen av våre aktiviteter krever både politiattest og etikk- og taushetserklæring. Alle lokalforeningsledere skal gjennomgå og samle inn underskrevne etikk- og taushetserklæringer på lokalt nivå, fra styremedlemmer og aktiviteter.
E-læringskurs:
Forsikring
N.K.S. har inngått en kollektiv ulykkesforsikringsavtale med Tryg Forsikring som dekker "ulykke inntruffet under utførelse av dugnadsarbeid for forsikringstaker" for våre medlemmer/ frivillige.
Rekruttering av frivillige
Frivillig.no har mange tips til rekruttering av frivillige.
Kontakt
Har du spørsmål ta kontakt på e-post til vold@sanitetskvinnene.no