Hopp til hovedinnhold

Prosjektbibliotek

27. oktober 2021

Barns matmot- Intervensjonsstudie for å fremme sunne matvaner blant småbarn for å forebygge overvekt

Matneofobi – motvilje mot å spise og / eller avvisning av ukjente matvarer – er en normal del av toåringers utvikling. Matneofobi er forbundet med lavere kvalitet på kostholdet og går ut over barnas matvariasjon. Studien ønsket å finne en måte som førte til at barn i barnehagen fikk prøve ny mat.
21. oktober 2021

Behandling av bulimi. Effekt av kognitiv terapi, fysisk aktivitet og kostholdsrådgivning - en randomisert, kontrollert studie

Spiseforstyrrelsene bulimi eller overspisingslidelse vil ofte medføre stor lidelse i form av redusert livskvalitet, depresjon, angst, i tillegg til å gi en økt risiko for alvorlige fysiske lidelser som diabetes- 2, hjerte-karsykdommer eller benskjørhet. I dag er det kognitiv atferdsterapi som er den foretrukne behandling for disse to spiseforstyrrelser. Til tross for å være ansett som beste behandling, er det likevel mer enn 50% som ikke opplever bedring fra denne terapiformen. Studien ønsket derfor å undersøke en alternativ behandlingstilnærming.
12. oktober 2021

Fødsel og risiko for underlivsfremfall

Etter fødsel kan det oppstå skader på bekkenbunnsmuskulatur. Studien ønsket å undersøke dette på kvinner som fødte ved St. Olavs hospital i perioden 1990-97.  
08. oktober 2021

På vei mot bedre behandling av ASS

Det er svært lite kjent hvordan det går med personer som har den sjeldne tilstanden Antisyntestasesyndrom, ASS. Revmatologisk avdeling på OUS har en av de 3 største ASS kohortene i verden og dette gir prosjektet en unik mulighet for å undersøke og forske på tilstanden.
07. oktober 2021

Forebygging av arvelig brystkreft

BRCA1 og BRCA2 er to gener som kan gi økt livstidsrisiko for bryst – og eggstokkreft dersom genene muterer. Studien ønsket å se på hvordan helsevesenet kan nå frem med et gentest-tilbud for arvelig brystkreft på en god måte.
06. oktober 2021

Amming - press eller mestring? cRCT

Et mindretall av norske barn ammes som anbefalt. Det er behov for mer kunnskap om ulikhet i amming relatert til sosioøkonomisk posisjon, etnisk opprinnelse og mors helse. Prosjektet ønsket å finne tiltak som kan øke forekomsten av amming samt bedre mødrenes opplevelse av amming.
05. oktober 2021

Seksuell dysfunksjon hos kvinner

Smerter i bekkenbunnen og andre symptomer som kan være relatert til seksuell dysfunksjon er hyppig og rammer opp mot 60% av kvinner etter fødsel. Prosjektet ønsket å undersøke forebyggende tiltak og behandling av dette.
04. mai 2021

The use and implementation of an e-health intervention ("Mamma Mia") for postpartum depression

Hvert år føder om lag 60 000 kvinner barn i Norge, hvorav 10 til 15 prosent av disse kvinnene utvikler tegn på svangerskaps- og fødselsdepresjon. Depresjon blant mødre i denne fasen i livet kan gi negative konsekvenser for både mor, barn og partner. Derfor har Sanitetskvinnene i samarbeid med Spedbarnsnettverket ved RBUP og Changetech utviklet et internettbasert universalforebyggende selvhjelpsprogram.