Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Amming - press eller mestring? cRCT

Et mindretall av norske barn ammes som anbefalt. Det er behov for mer kunnskap om ulikhet i amming relatert til sosioøkonomisk posisjon, etnisk opprinnelse og mors helse. Prosjektet ønsket å finne tiltak som kan øke forekomsten av amming samt bedre mødrenes opplevelse av amming.

Det er behov for å skape slike tiltak i kommunehelsetjenesten fordi det er her mødrene blir møtt og undervist om amming.

Mål

Målsettingen var å evaluere effekten av et tiltak i helsestasjonen en Ammekyndig helsestasjon, på fullamming og mødres opplevelse av amming. I tillegg utforsket prosjektet hvilke faktorer som kan forklare den sosiale ulikheten i amming. Hos kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes er fullamming assosiert med redusert risiko for å utvikle type 2 diabetes. Forekomsten av fullamming etter svangerskapsdiabetes ble undersøkt i et multietnisk utvalg.

Gjennomføring

Prosjektet baserer seg på data fra to studier. Den ene studien var en effektevaluering som ble gjennomført i 6 fylker med 50 deltakende kommuner. Kommunene ble delt i tiltak og kontrollgrupper. Spørreskjema ble fylt ut uken etter at barnet var fylt 5 måneder og da barnet var 12 måneder. Den andre studien var en befolkningsbasert studie fra Groruddalen der kvinner ble intervjuet i svangerskapsuke 15 og 28, i tillegg til 14 uker etter fødsel. I den første studien var det flere helsestasjoner som ble godkjent som Ammekyndig og 4 ytterligere var i en prosess for å bli det. 5 av kommunene droppet ut av undersøkelsen men ble allikevel inkludert i analysen. Av de rundt 1700 inviterte mødrene i hver gruppe, svarte 59.7% i tiltaksgruppen og 56.5% i kontrollgruppen. I studie to ble 823 kvinner inkludert.

Resultater

Effektevalueringen viste at Ammekyndig helsestasjon førte til at flere fullammet lenger. Få følte seg presset av helsepersonell til å amme lenger enn de selv ønsket. Sosial ulikhet i fullamming kunne forklares av faktorer som mors alder, antall fødsler, røykevaner og ammeproblemer. Svangerskapsdiabetes var forbundet med tidligere avslutning av fullamming. Mødre med sør-asiatisk bakgrunn sluttet å fullamme tidligere enn andre mødre.

Videre planer

Ifølge Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021) skal det arbeides for at flere helsestasjoner blir Ammekyndige. I 2018 sogner rundt 50% av barn til en helsestasjon som er Ammekyndig. Resultater av studiene ble presentert på WHO Europas konferanse i Moskva, 7-8 nov 2018: The Best Start in Life – Breastfeeding for the prevention of NCD and achievement of SDGs. Det arbeides med tiltak for å redusere ulikhet i amming relatert til sosioøkonomisk status og svangerskapsdiabetes.

 

Doktorgradsavhandling: https://damnett.no/internal/rest/public/attachments/73679833