Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

På vei mot bedre behandling av ASS

Det er svært lite kjent hvordan det går med personer som har den sjeldne tilstanden Antisyntestasesyndrom, ASS. Revmatologisk avdeling på OUS har en av de 3 største ASS kohortene i verden og dette gir prosjektet en unik mulighet for å undersøke og forske på tilstanden.

Antisyntestasesyndrom er en svært sjelden sykdom som normalt fører til betennelse i lungevev, muskler og hud. 2-3 personer per 1 million innbyggere rammes årlig av sykdommen. Det er kvinner i alderen 43-60 som rammes hyppigst.

Mål

Målet med prosjektet var å vurdere muskel og lungefunksjonen hos pasienter som i gjennomsnitt har hatt sykdommen over 5 år. Behandlingseffekten med anti-CD20 terapi skulle vurderes hos pasienter med alvorlig lungepåvirkning. I tillegg skulle en enkel algoritme for å screene for høyt trykk i lungepulsåren foreslås, da dette er en fryktet komplikasjon ved ASS.

Gjennomføring

For å gjennomføre testing og vise hvor my muskel- og lungefunksjonen ble redusert hos ASS pasienter ble de sammenlignet med friske personer i samme alder og kjønn. Det var 68 pasienter og 67 kontrollpersoner som deltok i studien. Det ble gjennomført flere tester der muskel- og lungefunksjon ble vurdert. Muskelstyrke og utholdenhet ble testet, det ble gjennomført MR undersøkelse av lårmuskulatur, gangtest, lungefunksjonstester (spirometri) og eccokardiografi (EKG). Vurderingen av anti-CD20 terapi for å screene for høyt trykk i lungepulsåren ble utført tilbakeskuende.

Resultater

Det ble funnet store signifikante forskjeller i pasientenes lungefunksjon sammenlignet med de friske individene, her så man opp imot 50% reduksjon hos ASS pasientene. Det var også signifikante forskjeller i muskelstyrke, utholdenhet og forandringer i lårmuskulatur vist på MR. Anti-CD20 terapi viste seg å ha effekt med opp mot 24% bedring.

Videre planer

Det er startet samarbeid med flere myosittsenter (der ASS regnes som en type myositt), både i Skandinavia, Europa og USA. Det planlegges flere kliniske studier, bla en fremoverpekende studie med anti-CD20 terapi. I tillegg har vi også bekreftet å delta i internasjonalt samarbeid om klassifikasjonskriterier for ASS, som så langt ikke eksisterer.

 

Doktorgradsavhandling: https://damnett.no/internal/rest/public/attachments/67487158