Antisyntestasesyndrom er en svært sjelden sykdom som normalt fører til betennelse i lungevev, muskler og hud. 2-3 personer per 1 million innbyggere rammes årlig av sykdommen. Det er kvinner i alderen 43-60 som rammes hyppigst.
Mål
Målet med prosjektet var å vurdere muskel og lungefunksjonen hos pasienter som i gjennomsnitt har hatt sykdommen over 5 år. Behandlingseffekten med anti-CD20 terapi skulle vurderes hos pasienter med alvorlig lungepåvirkning. I tillegg skulle en enkel algoritme for å screene for høyt trykk i lungepulsåren foreslås, da dette er en fryktet komplikasjon ved ASS.
Gjennomføring
For å gjennomføre testing og vise hvor my muskel- og lungefunksjonen ble redusert hos ASS pasienter ble de sammenlignet med friske personer i samme alder og kjønn. Det var 68 pasienter og 67 kontrollpersoner som deltok i studien. Det ble gjennomført flere tester der muskel- og lungefunksjon ble vurdert. Muskelstyrke og utholdenhet ble testet, det ble gjennomført MR undersøkelse av lårmuskulatur, gangtest, lungefunksjonstester (spirometri) og eccokardiografi (EKG). Vurderingen av anti-CD20 terapi for å screene for høyt trykk i lungepulsåren ble utført tilbakeskuende.
Resultater
Det ble funnet store signifikante forskjeller i pasientenes lungefunksjon sammenlignet med de friske individene, her så man opp imot 50% reduksjon hos ASS pasientene. Det var også signifikante forskjeller i muskelstyrke, utholdenhet og forandringer i lårmuskulatur vist på MR. Anti-CD20 terapi viste seg å ha effekt med opp mot 24% bedring.
Videre planer
Det er startet samarbeid med flere myosittsenter (der ASS regnes som en type myositt), både i Skandinavia, Europa og USA. Det planlegges flere kliniske studier, bla en fremoverpekende studie med anti-CD20 terapi. I tillegg har vi også bekreftet å delta i internasjonalt samarbeid om klassifikasjonskriterier for ASS, som så langt ikke eksisterer.
Doktorgradsavhandling: https://damnett.no/internal/rest/public/attachments/67487158