Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Fødsel og risiko for underlivsfremfall

Etter fødsel kan det oppstå skader på bekkenbunnsmuskulatur. Studien ønsket å undersøke dette på kvinner som fødte ved St. Olavs hospital i perioden 1990-97.  

I tillegg til skader i bekkenbunnsmuskulatur, kan symptomer på underlivsfremfall og lekkasjeplager oppstå senere i livet. Det er mangel på en standardisert undersøkelse av muskelstyrke i bekkenbunnsmuskulaturen og dette var ønskelig å finne ut av.

Mål

Målet med studien var å studere forekomsten av fremfall, urin- og avføringslekkasje og skade i bekenbunnsmuskulaturen hos kvinner fra normalbefolkningen 15 – 24 år etter fødsel. Skadene skulle sammenlignes mellom ulike fødselsmetoder: normalfødsel, tangfødsel, vakumfødsel og keisersnitt. I tillegg skulle en skala defineres for å måle bekkenbunnsmuskulaturens sammentrekninger med ultralyd.

Gjennomføring

Det ble gjennomført en tverrsnittstudie av kvinner som hadde født sitt første barn ved St. Olavs hospital i perioden 1990-97. Da var fødselslegene like godt trenet i både tang- og vakumfødsler. Det ble gjennomført en spørreundersøkelse om kvinnenes symptomer på underlivsfremfall og lekkasje. 608 kvinner ble undersøkt med gradering av fremfall ved hjelp av 4D ultralydundersøkelse som kan si noe om bekkenbunnsmuskelskade. I tillegg ble de undersøkt ved gradering av muskelstyrke ved å kjenne med fingrene, «perineometri» som er en ballong som måler trykket i skjeden og ultralyd. Deretter ble forskjellen i symptomer sammenlignet i forhold til de ulike typene fødsel. En ultralydskala for mål av styrke ble definert.

Resultater

Det kom ikke frem noen forskjell i forekomsten av symptomer på underlivsfremfall og lekkasje mellom fødsel med tang og vakum. Allikevel kom det fram at det oppsto mer muskelskader og fremfall etter tangfødsel sammenlignet med vakum og normalfødsel. Dette betyr at vakum bør foretrekkes fremfor tang. I tillegg kunne man se sammenhengen mellom bekkenbunnsmuskelskader og symptomer på fremfall hos kvinner fra normalbefolkningen mange år etter fødsel.

Videre planer

Studien ble presentert på kongress for Nordisk urogynekologisk forening våren 2017. Studien har blitt presentert for Norsk gynekologisk forening. Ansatte på sykehuset i Trondheim og andre fora der studien er presentert har blitt gjort oppmerksomme på at vakumforløsning bør foretrekkes fremfor tang ved indikasjon for operativ vaginal forløsning. Ultralyd er tatt i bruk for å måle styrke i bekkenbunn og ved veiledning av pasienter i bekkenbunnstrening.

 

Doktorgradsavhandling: https://damnett.no/internal/rest/public/attachments/65173884