Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Seksuell dysfunksjon hos kvinner

Smerter i bekkenbunnen og andre symptomer som kan være relatert til seksuell dysfunksjon er hyppig og rammer opp mot 60% av kvinner etter fødsel. Prosjektet ønsket å undersøke forebyggende tiltak og behandling av dette.

Det er lite kunnskap om langtidseffekten av graviditet og fødsel på seksualitet og livskvalitet. Bekkenbunnstrening kan være et forebyggende tiltak og en behandling for senere plager.  

 

Mål

Målet med prosjektet var å evaluere om bekkenbunnstrening var en effektiv forebygging og behandling for smerte i bekkenbunn. I tillegg skulle det undersøkes om det hjalp på andre symptomer fra bekkenbunnen og underlivet som kan relatere til seksuell dysfunksjon.

Gjennomføring

Prosjektet var en del av en studie ved Akershus Universitets Sykehus og Norges idrettshøyskole. Kvinnene som deltok i prosjektet svarte på spørreskjema og det ble gjennomført undersøkelser med 2, 3 og 4D ultralyd. Kvinnene var førstegangsfødende og ble inkludert fra svangerskapsuke 22 og ble fulgt til et år etter fødsel. Gruppen ble delt i to, en treningsgruppe og en kontrollgruppe. Treningsgruppen ble veiledet i bekkenbunnstrening ukentlig over 4 måneder og kvinner i kontrollgruppen mottok skriftlig informasjon om bekkenbunnstrening. Det ble skrevet 3 artikler underveis i prosjektet.

Resultater

Smerter ved samleie og andre vaginale symptomer som tørrhet, sårhet, følelse av at skjeden er romslig eller slapp var vanlig etter fødsel. Resultatene viste at dette i mindre grad påvirket seksuallivet enn tidligere antatt. Bekkenbunnstrening etter fødsel så ut til å ha en forebyggende effekt ved opplevelsen av å ha romslig eller slapp skjede, noe som er et viktig funn med tanke på at mange kvinner ønsker oppstramming kirurgisk etter en fødsel.

Videre planer

Fokus på å presentere resultater på norske og internasjonale konferanser. Publisere data videre på inneværende prosjektet og publisere data på oppfølgingsprosjekt. Resultatene er har blitt presentert på A-hus der prosjektet gitt ut fra, i fysioterapi kvinnehelse gruppe og samt i egen praksis. Videre er det planer for å synliggjøre kvinners helse rundt svangerskap og fødsel i helsemiljøet via podcast og innlegg i aktuelle tidsskrift.

 

Doktorgradsavhandling: https://damnett.no/internal/rest/public/attachments/69724075

Podcast: https://www.listennotes.com/podcasts/nih-podden/episode-27-graviditet-og-80qcBh7Xr56/