Hopp til hovedinnhold

Prosjektbibliotek

27. april 2022

Jeg vil også løpe!

Overvekt og fedme (OOF) , inaktivitet og lite hverdagsaktivitet er økende helseproblemer blant barn og unge i Norge i dag. Råd og veiledning om økt fysisk aktivitet inngår ofte i helsetilbudet til barn og unge med OOF, men kartleggingen og oppfølgingen er skjevfordelt og mangelfull i Norge.
25. april 2022

Ta din seksualitet tilbake!

Mange kvinner som har opplevd seksuelle overgrep strever med ettervirkninger knyttet til seksualitet og nærhet til partner. Det finnes tilbud til å behandle traumene, men et tilbud med fokus på å reetablere seksualiteten mangler. Prosjektet har som mål å gi kvinner og deres partnere mulighet til å få eller finne tilbake til en positiv seksualitet etter seksualisert vold og traumer.
25. april 2022

Forebygging av arvelig kreft hos kvinner

3700 kvinner har fått påvist genfeil i ett av de to bryst-/eggstokkreft-genene BRCA1 og BRCA2, eller i ett av de 4 tarm-/livmorkreft-genene MLH1, MSH2, MSH6 og PMS2 (Lynch Syndrom (LS)). De har høy risiko for å utvikle kreft fra ung voksen alder.
21. april 2022

Risiko for og utbredelse av kjønnslemlestelse i Norge

Kjønnslemlestelse medfører fysiske, psykiske og seksuelle helseplager, har mange utsatte jenter og kvinner behov for helsehjelp. Denne studien vil gi oppdatert kunnskap om utbredelse og risiko for kjønnslemlestelse i Norge.
21. april 2022

Tverrfaglig familierettet forebygging av overvekt hos barn

Utvikling av overvekt og fedme starter ofte tidlig i livet, rammer vanligvis etniske minoriteter og grupper med lav sosioøkonomisk status. Fedme øker risiko for diabetes II, og er vanskelig å behandle.
27. oktober 2021

Barns matmot- Intervensjonsstudie for å fremme sunne matvaner blant småbarn for å forebygge overvekt

Matneofobi – motvilje mot å spise og / eller avvisning av ukjente matvarer – er en normal del av toåringers utvikling. Matneofobi er forbundet med lavere kvalitet på kostholdet og går ut over barnas matvariasjon. Studien ønsket å finne en måte som førte til at barn i barnehagen fikk prøve ny mat.
21. oktober 2021

Behandling av bulimi. Effekt av kognitiv terapi, fysisk aktivitet og kostholdsrådgivning - en randomisert, kontrollert studie

Spiseforstyrrelsene bulimi eller overspisingslidelse vil ofte medføre stor lidelse i form av redusert livskvalitet, depresjon, angst, i tillegg til å gi en økt risiko for alvorlige fysiske lidelser som diabetes- 2, hjerte-karsykdommer eller benskjørhet. I dag er det kognitiv atferdsterapi som er den foretrukne behandling for disse to spiseforstyrrelser. Til tross for å være ansett som beste behandling, er det likevel mer enn 50% som ikke opplever bedring fra denne terapiformen. Studien ønsket derfor å undersøke en alternativ behandlingstilnærming.
12. oktober 2021

Fødsel og risiko for underlivsfremfall

Etter fødsel kan det oppstå skader på bekkenbunnsmuskulatur. Studien ønsket å undersøke dette på kvinner som fødte ved St. Olavs hospital i perioden 1990-97.