Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Tverrfaglig familierettet forebygging av overvekt hos barn

Utvikling av overvekt og fedme starter ofte tidlig i livet, rammer vanligvis etniske minoriteter og grupper med lav sosioøkonomisk status. Fedme øker risiko for diabetes II, og er vanskelig å behandle.

Forebygging er særlig viktig, men årsakene og samspillet mellom dem og beskyttende faktorer er komplekse. Forebygging bør starte tidlig for å hindre at risiko for fedme og diabetes overføres til neste generasjon. Kunnskap om forebyggingsstrategier er begrenset. Fedme hos barn er et følsomt tema, og kommunikasjon mellom helsepersonell og minoritetsforeldre er spesielt utfordrende.

Hva er målet med prosjektet? 

Samarbeidet mellom relevante fagmiljøer i Norge er svakt, og nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av fedme hos barn og unge er mangelfulle og utdaterte. Prosjektet vil for det første frembringe ny kunnskap om tidlige årsaker til fedmeutvikling hos barn i sårbare grupper, i tillegg skal det undersøkes om det tverrfaglige samarbeidet rundt overvekt og fedme kan styrkes i primærhelsetjenesten, barnehagen og skolen.

Hvem er målgruppen og hvordan skal prosjektet gjennomføres? 

Målgruppen er unge kvinner, gravide og deres barn. Det skal brukes mixed methods. Prosjekt 1 baserer seg på data fra Stork-Groruddalen kohorten (823 gravide (59% etniske minoriteter). Stork har kartlagt hvordan faktorer som etnisitet, svangerskapsdiabetes, mors overvekt før- og vektoppgang i svangerskapet og hennes fysiske aktivitetsnivå påvirker barnets vektutvikling fra fødsel til 9 års alder. Prosjekt 2 vil bruke fokusgrupper med foreldre av ulik etnisk bakgrunn og utforske deres syn på vektutvikling, livsstil, forslag til tiltak på helsestasjonen og andre kommunale arenaer. Prosjekt 3 vil ta i bruk tverrfaglige fokusgrupper med ansatte i primærhelsetjenesten, barnehager og skoler til å utforske hva som kan fremme tverrfaglig samarbeid og tiltak for å forebygge fedme, spesielt for barn med etnisk minoritetsbakgrunn. Brukermedvirkning er sentralt i prosjektet, og samarbeid med Bydelsmødrene og ansatte på helsestasjoner i Oslo og Innlandet ble etablert tidlig i planleggingen. De vil delta i prosjektets ressursgruppe og i utforming av intervjuguider, rekruttering av informanter, fortolkning og formidling av resultater.

Hva skal prosjektet bidra til? 

Prosjektet vil gi ny kunnskap om årsaker til og kritiske tidspunkter knyttet til barnefedme. Erfaringskunnskap fra foreldre med ulik etnisk bakgrunn, og faggrupper i primærhelsetjenesten, barnehager og skoler, vil styrke kunnskapsgrunnlaget for bedre tverrfaglig samhandling. Ambisjonen er å styrke samarbeidet mellom relevante lokale aktører og nasjonale fagmiljøer, og bidra til oppdatering av nasjonale retningslinjer. Resultatene fra dette og andre relevante prosjekter skal brukes til å utvikle og teste en kompleks intervensjon for tidlig forebygging av fedme hos barn i multietniske samfunn.

https://dam.no/prosjekter/tverrfaglig-familierettet-forebygging-av-overvekt-hos-barn/