Grete Herlofson på tur med HKH kronprins Haakon

Sanitetskvinnene er med på en dugnad for å få flere i aktivitet og redusere ensomhet i Frivillighetens år. På Verdens aktivitetsdag sparket kronprinsen det hele i gang.

Tirsdag 10. mai 22 besøkte HKH kronprins Haakon Magnus Drammen sanitetsforening. Anledningen var at det var Verdens aktivitetsdag og avspark for «Sammen på tur» som er et av tiltakene i Frivilligheten År. Målet er å senke terskelen for å delta i de mange aktivitetene som hver eneste dag arrangeres av frivillige lag og foreninger over hele landet.

– Det er møtene mellom mennesker som utgjør forskjellen. Du kan for eksempel invitere med noen du ikke kjenner fra før, noen du ikke har sett på lenge, eller noen du vet om som gjerne kunne ha trengt en tur, turvenn eller opplevelse utendørs, sier prosjektleder for satsingen Tonje Refseth fra Norsk Friluftsråd som koordinerer innsatsen. Kronprinsen var også interessert i å høre om de andre frivillige aktivitetene som Sanitetskvinnene står for. 

Image
Bente Bostrøm og Siri Røsbak Glosli fik vist frem det frivillige arbeidet de driver i Drammen sanitetsforening
Bente Bostrøm og Siri Røsbak Glosli fik vist frem det frivillige arbeidet de driver i Drammen sanitetsforening

Og Sanitetskvinnenes Kløverturgrupper er selvfølgelig med. På markeringen var det generalsekretær Grete Herlofson som gikk sammen med kronprinsen i Drammens gater på den aller første gåturen i satsingen. Hun fortalte om de ulike tilbudene som våre frivillige. Kronprinsen kunne fortelle om sin planlagte tur over Grønlandsisen, en nyhet som ble sluppet samme dag.

Møtte Sisterhood-jentene

Kronprinsen tok seg også god tid til å snakke med jentene som er med i Drammen sanitetsforenings Sisterhood-gruppe. Dette er et tilbud for jenter i alderen 12-20 år med mål om å være et «fristed» for å styrke jentenes selvfølelse og utvikle gode venninnerelasjoner.

Image
Kronprinsen tok seg god tid til å snakke med jentene fra Sisterhood-gruppen i Drammen sanitetsforening.
Kronprinsen tok seg god tid til å snakke med jentene fra Sisterhood-gruppen i Drammen sanitetsforening.
Fikk ukrainsk flagg

Villa Nora er et sted som drives av Drammen sanitetsforening og som huser mange aktiviteter i lokalmiljøet. Etter at mange ukrainske kvinner kom til byen som følge av krigen, er det opprettet en egen nettverksgruppe der kvinnene møtes, støtter hverandre og får informasjon og praktisk bistand fra foreningen. Under besøket møtte kronprinsen disse kvinnene og fikk høres deres historier om livet på flukt.

Image
Kvinnene fra Ukraina har fått et fellesskap hos Drammen sanitetsforening
Kvinnene fra Ukraina har fått et fellesskap hos Drammen sanitetsforening

En av dem er Viktoria (38) som har vært to måneder i Norge sammen med barna på ni og tolv år. Mannen er igjen i byen Kharkov. Hun er tildelt en leilighet av kommunen og barna har allerede begynt i mottaksklasse på den lokale skolen og trives godt. Viktoria liker og sy og når de samles i Villa Nora syr hun gjerne ukrainske flagg som det er stor etterspørsel etter. Da kronprinsen kom på besøk, benyttet hun anledningen til å overrekke ham et selvprodusert ukrainaflagg.

Image
Viktoria sydde ukrainsk flagg til kronprinsen
Viktoria sydde ukrainsk flagg til kronprinsen
Fakta om Sammen på tur:
  • Et signalarrangement under Frivillighetens år 2022
  • Aktiviteter og turer i alle fylkene. Se hva som skjer i ditt fylke her.
  • Arrangeres av Norsk Friluftsliv og de 18 medlemsorganisasjonene, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Kreftforeningen, Norske Kvinners Sanitetsforening og Den Norske Turistforening
  • Under fanen #sammenpåtur vil lokale lag og foreninger over hele landet invitere bredt til aktiviteter og turer i tiden framover.