Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Kronprinsen på besøk i Drammen

Sanitetskvinnene er med på en dugnad for å få flere i aktivitet og redusere ensomhet i Frivillighetens år. På Verdens aktivitetsdag sparket kronprinsen det hele i gang.

Kronprins Håkon og tidligere generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening besøker Drammen Sanitetsforening

Tirsdag 10. mai 2022 besøkte HKH kronprins Haakon Magnus Drammen sanitetsforening. Anledningen var Verdens aktivitetsdag og avspark for «Sammen på tur» som er et av tiltakene i Frivillighetens År. Målet er å senke terskelen for å delta i de mange aktivitetene som hver eneste dag arrangeres av frivillige lag og foreninger over hele landet.

– Det er møtene mellom mennesker som utgjør forskjellen. Du kan for eksempel invitere med noen du ikke kjenner fra før eller noen du ikke har sett på lenge til å være med på tur eller opplevelse utendørs, sier prosjektleder for satsingen Tonje Refseth fra Norsk Friluftsråd som koordinerer innsatsen. Kronprinsen var også interessert i å høre om de andre frivillige aktivitetene som Sanitetskvinnene står for. 

HKH Håkon besøker Drammen Sanitetsforening på Verdens aktivitetdag

Og Sanitetskvinnenes Kløverturgrupper er selvfølgelig med. På markeringen var det generalsekretær Grete Herlofson som gikk sammen med kronprinsen i Drammens gater på den aller første gåturen i satsingen. Hun fortalte om de ulike aktivitetene som våre frivillige er med på. Kronprinsen kunne fortelle om sin planlagte tur over Grønlandsisen, en nyhet som ble sluppet samme dag.

Møtte Sisterhood-jentene

Kronprinsen tok seg også god tid til å snakke med jentene som er med i Drammen sanitetsforenings Sisterhood-gruppe. Dette er et tilbud for jenter i alderen 12-20 år med mål om å være et «fristed» for å styrke jentenes selvfølelse og utvikle gode venninnerelasjoner.

Jenter fra Sisterhood gruppe poserer med HKH Håkon Magnus

Fikk ukrainsk flagg

Villa Nora er et sted som drives av Drammen sanitetsforening og som huser mange aktiviteter i lokalmiljøet. Etter at mange ukrainske kvinner kom til byen som følge av krigen, er det opprettet en egen nettverksgruppe der kvinnene møtes, støtter hverandre og får informasjon og praktisk bistand fra foreningen. Under besøket møtte kronprinsen disse kvinnene og fikk høres deres historier om livet på flukt.

Kvinnene fra Ukraina på Drammens Sanitetsforening

En av dem er Viktoria (38) som har vært to måneder i Norge sammen med barna på ni og tolv år. Mannen er igjen i byen Kharkov. Hun er tildelt en leilighet av kommunen og barna har allerede begynt i mottaksklasse på den lokale skolen og trives godt. Viktoria liker å sy og når de samles i Villa Nora syr hun gjerne ukrainske flagg som det er stor etterspørsel etter. Da kronprinsen kom på besøk, benyttet hun anledningen til å overrekke ham et selvprodusert ukrainaflagg.

Ukrainsk kvinne syr ukrainske flagg

Fakta om Sammen på tur:

  • Et signalarrangement under Frivillighetens år 2022
  • Aktiviteter og turer i alle fylkene. 
  • Arrangeres av Norsk Friluftsliv og de 18 medlemsorganisasjonene, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Kreftforeningen, Norske Kvinners Sanitetsforening og Den Norske Turistforening
  • Under fanen #sammenpåtur vil lokale lag og foreninger over hele landet invitere bredt til aktiviteter og turer i tiden framover.