Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

HPV hjemmetest kan bidra til at flere unngår livmorhalskreft

Kreftregisteret ber Sanitetskvinnene om hjelp til å spre nyheten om den nye HPV hjemmetesten. HPV-viruset kan føre til kreft i livmorhalsen, og kvinner anbefales derfor å teste minst hvert femte år. Men ikke alle gjør det. 

HPV hjemmetest

De aller fleste som får påvist livmorhalskreft, har ikke tatt livmorhalsprøven som anbefalt, og får oftere påvist livmorhalskreft på et mer avansert stadium. Det er over 200 000 kvinner som ikke har testet seg på minst 10 år. 

HPV er årsaken til de aller fleste tilfeller av livmorhalskreft. I dag testes alle livmorhalsprøver for HPV, og dersom prøven er positiv vil den analyseres for celleforandringer.

Derfor velger noen bort livmorhalsprøven

Livmorhalsprøven gjøres i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse (GU), men noen kvinner kvier seg for å ta slike undersøkelser. Det kan være av fysiske, psykiske eller kulturelle årsaker, som for eksempel å ha vært utsatt for overgrep, ha lav tillit til helsepersonell eller ha fysiske problemer med å komme opp i en GU-benk. Studier viser at kvinner som ikke tar prøven ofte har lavere sosioøkonomisk status, og oftere har innvandrerbakgrunn.  

Hjemmetest gjør det enklere

Kreftregisteret vil gjerne at de som ikke tar testen på vanlig måte får vite om den nye hjemmetesten, som kan tas uten hjelp av helsepersonell. Elin Englund, Prosjektleder for HPV hjemmetest i Livmorhalsprogrammet, vil gjerne ha Sanitetskvinnenes hjelp til å spre budskapet om at HPV hjemmetest nå er tilgjengelig.

Det er viktig å ta livmorhalsprøven som anbefalt. Dersom du synes det er veldig utfordrende å gjennomføre denne, kan du snakke med fastlegen din om HPV hjemmetest. Det kan redde liv, sier hun.

Slik ser hpv hjemmetesten ut

Sanitetskvinnene som viktig informasjonskanal

De som ikke tar testen på vanlig måte, kan være en vanskelig gruppe å nå. Kreftregisteret har sendt fysiske brev til de som ikke har testet seg på mange år, med informasjon om at det nå er mulig å hente en HPV hjemmetest hos fastlegen. Erfaringsmessig er det ikke nok til å nå alle.

Nå håper hun det vil hjelpe å spre informasjonen i våre kanaler. Det kan være kvinner som ikke har testet seg blant våre lesere, og frivillige sanitetskvinner kommer ofte i kontakt med kvinner fra sårbare grupper. Det er også aktuelt med et samarbeid med våre kvinnehelsehus. 

Slik fungerer hjemmetesten

Det er fantastisk at vi kan samarbeide med dere om å gjøre det kjent at det nå går an å ta HPV-testen selv, hjemme eller på toalettet hos fastlegen. Det er enkelt. En liten testpinne, som ser litt ut som en bomullspinne, føres inn i skjeden og snurres litt rundt som vi gjorde med coronatesten, og det er ikke nødvendig å treffe livmorhalsen, forklarer hun.

Videre oppfølging ved positiv test

Tester man positivt for HPV, blir det videre oppfølging hos fastlegen. De har sendt hjemmetestene til alle landets fastlegekontorer, sammen med informasjon og en plakat til å henge opp. Nå håper Englund flere kvinner i målgruppen vil bestille time hos fastlegen for å få hjemmetesten. 

Tidlig testing redder liv

Tall fra Kreftregisteret viser at 325 kvinner i Norge fikk livmorhalskreft i 2023, og at mellom 70 og 90 kvinner dør av sykdommen hvert år. Det viktigste med Livmorhalsprogrammet er å finne og forebygge celleforandringer før det utvikler seg til kreft. Utvikler man kreft, er sannsynligheten for å overleve høy dersom kreften oppdages i et tidlig stadium, men langt lavere for de som diagnostiseres sent i sykdomsforløpet. For de som får diagnosen i stadium 4, er det kun 26,5 prosent som overlever sykdommen i 5 år eller mer.