Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Vår tale for Katti Anker Møller-prisen

Org.leder i Sanitetskvinnene Marit Bjørnstad mottar Amatheaprisen 2025

Det er en stor ære å motta Katti Anker Møller-prisen på vegne av Sanitetskvinnene. Dette er en anerkjennelse av innsatsen som våre 44 000 medlemmer legger ned – og den viktige jobben vi sammen gjør for kvinners helse. 

Kvinnehelse er en hjertesak for Sanitetskvinnene. Her gjenstår det fortsatt arbeid for å tette kunnskapshull og sikre likeverdige helsetjenester for kvinner. Vi har mye å vinne i form av bedre liv for kvinner – og det vil også gavne alle som får omsorg og støtte av kvinner. 

Katti Anker Møller var en pioner for viktige kvinnerettigheter. Hun samarbeidet med Sanitetskvinnenes grunnlegger Fredrikke Marie Qvam i mange viktige spørsmål – og de var begge stiftere av Norske kvinners nasjonalråd i 1904. Begge var opptatt av helse. Katti hadde sett sin mor lide under mange uønskede svangerskap og dø som 50-åring, mens Fredrikke hadde mistet flere barn til tuberkulose.

I år er det 110 år siden Møller holdt det berømte foredraget «Moderskapets frigjørelse», hvor hun krevde at det må være frivillig om og hvor mange ganger kvinner fikk barn. Her startet hun kampen for god offentlig barselomsorg, seksualopplysning, fri adgang til prevensjon og fri abort – svært radikale krav den gang. 

Det går en rød tråd gjennom historien fra Katti Anker Møllers mødrehygienekontor via Sanitetskvinnenes helsestasjoner til dagens kvinnehelsehus og tilbudet til Amathea. I salen sitter mange som også er en del av denne kampen. Da Møller krevde fri abort var hun langt forut for sin tid. Nå har vi akkurat kjempet fram en lov om fri abort fram til 18. uke. 

Vi i Sanitetskvinnene er stolte over å føre Katti Anker Møllers arv videre – sammen med stiftelsen Amathea og andre, som alle dere som er her i dag. Vi står på formødrenes skuldre. Prisen minner oss om hvor viktig kampen for kvinners rettigheter er, og trekker linjene fra hennes tid og fram til i dag. Vi kan aldri ta rettighetene våre for gitt. Sanitetskvinnene har kjempet i snart 130 år – og vi er langt i fra i mål! 

Kampen vår er gjort mulig med innsats og økonomiske midler fra våre 44 000 medlemmer, givere og støttespillere i næringslivet og frivillige. Vi har 550 lokalforeninger i hele landet, som gjerne tar imot nye medlemmer. Sanitetskvinnene stiller opp, med vilje og varme! Tusen takk!