
Urininkontinens (ufrivillig urintap) svekker kvinners livskvalitet og påvirker både sosialt liv og seksualitet. Urininkontinens ved anstrengelser som fysisk anstrengelse, nysing eller hoste rammer 10 - 39 prosent av voksne kvinner, og mange får problemet etter fødsel.
Det gledelige funnet i Solhaugs forskning er at kirurgi helbreder de fleste. I studien ble kvinner undersøkt 10 – 20 år etter kirurgisk behandling og spurt om tilfredshet og seksuell funksjon. Solhaug disputerte 19. mai i Trondheim.
Dette er viktig forskning fordi det har vært skepsis til kirurgisk behandling av anstrengelsesinkontinens, på grunn av risiko for komplikasjoner. Vår forskning viser at denne typen kirurgi (slyngeoperasjon) er trygg og effektiv opptil 20 år etter kirurgien, forteller Solhaug.
Studien, som var finansiert av Sanitetskvinnene, viste at en høy andel er helbredet og tilfreds med behandlingen 10 – 20 år etter. Få hadde komplikasjoner; men 2,7 – 4,7 prosent hadde noe smerter.
Kvinnene ble også spurt om seksualitet, det er sjelden undersøkt om kirurgi påvirker dette, særlig hos eldre kvinner. Studien viste at operasjonen ikke hadde påvirket seksuell funksjon negativt. I tillegg hadde langt færre problemer med urinlekkasje under samleie.
Det er viktig at det er fokus på kvinnehelse. For å drive klinisk forskning er vi avhengige av at kvinner vil stille opp, det har de gjort for dette prosjektet. Jeg vil gjerne takke alle som stilte opp, avslutter hun.