Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Bedre helse for kvinner på jobb kan spare samfunnet milliarder

1. april ble det publisert en ny offentlig utredning som belyser kvinners arbeidshelse.

Generalsekretær i Sanitetskvinnene Malin Stensønes

Flere studier viser at kvinner ofte har høyere sykefravær enn menn, og at kvinnehelseutfordringer kan ha en negativ innvirkning på arbeidslivet. 1. april ble det publisert en ny offentlig utredning som belyser kvinners arbeidshelse. Utredningen viser at kvinner står overfor mange utfordringer i arbeidslivet, som gjør det vanskeligere for dem å delta fullt ut, men som det sjelden bli tatt høyde for i arbeidsmiljø- og HMS-arbeidet. 

I mer enn 50 år har kvinner tilpasset seg menns arbeidsliv. Nå er det på høy tid at arbeidslivet tilpasser seg våre behov, sier generalsekretær i Sanitetskvinnene Malin Stensønes. Hun er glad for at denne utredningen har kommet. 

Høyt sykefravær blant kvinner

Media har lenge debattert hvorfor kvinner er mer og lengre sykemeldte enn menn, men det har vært gjort lite for å endre situasjonen. Utredningen viser at:

  • 23% av kvinner i arbeid har hatt sykefraværsperioder på mer enn 14 dager det siste året.
  • Av disse oppgir 36% at helseproblemene skyldes jobben.
  • 60% av kvinners sykefravær skyldes muskel- og skjelettlidelser eller psykiske lidelser. 

Hovedfunn fra utvalget

Utvalget har jobbet med utredningen siden 2024, og besto av representanter fra partene arbeidslivet - både fra arbeidsgiver- og arbeidstakersiden og faglige eksperter. Les mer om Kvinnearbeidshelseutvalget.  

Utvalget har gjort et stort arbeid med å samle kunnskap om kvinner helseutforinger på jobb og gjort noen hovedfunn: 

  • Kvinner blir ofte utsatt for en kombinasjon av psykososiale og ergonomiske belastninger på jobb, noe som øker risikoen for sykefravær.
  • Det mangler kunnskap om hvordan kvinners vanlige helseutfordringer som menstruasjon, overgangsalder og kroniske sykdommer påvirker arbeidshelsen.
  • Sykefravær hos kvinner kan forebygges med tiltak som forbedrer arbeidsmiljøet, arbeidshelsen og arbeidstilknytningen.
  • Kvinner i ulike yrker utsettes for vold og trakassering gjennom arbeidet, noe som påvirker arbeidshelsen.

Langtidsfravær blant kvinner anslås å koste samfunnet 59 milliarder kroner. Utvalget fremhever spesielt de kvinnedominerte bransjene og anbefaler en nasjonal strategi for arbeidsmiljøet samt en helhetlig satsing på kvinners arbeidshelse. 

Utvalgets forslag til tiltak

Utvalget har lagt frem en rekke tiltak som støtter opp om den norske modellen i arbeidslivet der partene må finne fram til løsninger sammen. De foreslår blant annet god forebygging, tett samarbeid mellom partene i arbeidslivet, og et arbeidsliv som bedre blir tilpasset kvinners livsfaser. Her er noen av de viktigste forslagene: 

  • HMS-opplæring som omfatter kvinners arbeidshelse.
  • En nasjonal arbeidsmiljøstrategi med fokus på kvinners arbeidshelse.
  • Verneutstyr tilpasset kvinner.
  • Tilrettelegging for kvinners ulike livsfaser.
  • En forskningssatsing på kvinners arbeidshelse.

Vi må ta innover oss at menn og kvinner lever ulike liv og har ulike helseutfordringer. Utvalget har mange gode forslag som vi forventer at regjeringa følger opp. 

Men selv om dette er viktig arbeid og kunnskap vi trenger, vil ikke tiltak alene rettet mot arbeidslivet være nok, påpeker Malin Stensønes.

Skal vi faktisk få ned kvinners sykefravær, trengs det er bedre behandlingstilbud for kvinners sykdommer og helseplager, i tillegg til at tiltak må gjøres i arbeidslivet. 

Sanitetskvinnene jobber for at kvinners helse skal tas på alvor, også i arbeidslivet. I snart 130 år har vi satt kvinners helse og livssituasjon på dagsorden. Vil du være med i arbeidet? Bli medlem hos oss.