
Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann enn resten av befolkningen. Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at rundt 75 prosent av dem som mister livet i brann, tilhører sårbare grupper – som eldre, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige.
Det finnes flere årsaker til at eldre er overrepresentert: Manglende eller utdaterte røykvarslere, dårlige rømningsveier, røyking i sengen og uhell ved åpen ild er bare noen eksempler.
Trygghetstreff: et viktig lavterskeltilbud
For å gjøre noe med denne dystre statitstikken, har Sanitetskvinnene siden 2021 arrangert trygghetstreff for brannsikkerhet for eldre. Sammen med lokale brannvesen arrangerer vi gratis treff for eldre som kombinerer brannforebyggende opplæring med sosialt samvær.
Mange vet ikke at det i dag finnes røykvarslere som har innebygd batteri og 10 års levetid. Det er fantastisk, og en rimelig investering som trygger hjemmet. Noen trenger en påminner om at rømningsveien bør være fri. Andre setter stor pris på at det er gratis servering og trenger å møte andre i samme situasjon. Påminnelse og oppdatert kunnskap er en del av forebyggende arbeid.

Kunnskap og sosialt samvær
Treffene arrangeres året rundt, både ute og inne. Det kommer kvinner og menn, og det blir som regel både latter og overraskelser. Sanitetskvinnene kjenner lokalmiljøene godt og vet hvem som trenger litt ekstra oppfølging. Det gjør oss til en verdifull samarbeidspartner for brannvesenet.
Jeg har lært masse, fått nye venner og dette var så hyggelig, sier en av deltakerne.
På trygghetstreff møtes eldre, brannvesen og frivillige til en sosial stund med viktig innhold. Det serveres kaffe og noe å bite i, og praten går lett. I denne trygge rammen deles brannforebyggende råd, og det blir rom for spørsmål og demonstrasjoner.

Små grep – stor trygghet
Sanitetskvinnes omsorgsberedskapsgrupper er en viktig ressurs i det forebyggende beredskapsarbeidet. Vår styrke er omsorg, ivaretakelse og samarbeid for risikoutsatte grupper. Derfor er trygghetstreff brannsikkerhet svært viktig. På flere av treffene kan deltakere teste egne ferdigheter og kjenne på hva som kan være utfordrende.
Jeg fikk en del små aha-opplevelser, som man kunne gå hjem og endre på, sier en av deltakerne.
Noen deltakere lærer at røykvarslere i dag finnes med innebygget batteri og ti års levetid. Andre blir minnet om viktigheten av frie rømningsveier, eller får inspirasjon til en liten brannøvelse hjemme.
Opplegget var meget bra. Det var en del oppfrisking, men også en del nytt – særlig om hørselshjelpemidler, sier en annen.
Påsken er tid for kos – og ekstra brannfare
Vi nærmer oss påsken, en tid for hygge – og for å være ekstra påpasselig. Ifølge RISE-rapporten fra 2024 skyldes de fleste dødsbranner med kjent årsak åpen ild. Eldre som bor alene bør spesielt unngå levende lys. Risikoen øker ytterligere med nedsatt førlighet, psykiske lidelser og røyking.
Brannsikkerhet er en viktig del av det å kunne bo trygt hjemme – spesielt for eldre som bor alene. Derfor er det viktig at pårørende og naboer følger med – og at vi fortsetter å invitere eldre til trygghetstreff.

Gjennom støtte fra Gjensidigestiftelsen kan vi fortsette med Trygghetstreff ut 2026. Menon Economics hjelper oss å dokumentere og styrke effekten av treffene gjennom datainnsamling og evaluering.
Er du bekymret for noen?
Du kan sende en bekymringsmelding anonymt via Branntips.no hvis du kjenner noen som kan trenge en sjekk fra brannvesenet.
Slik gjør du hjemmet tryggere
- Test røykvarsleren - og hør om den faktisk kan høres
- Sørg for frie rømningsveier hjemme
- Sjekk at brannslukkingsapparatet er tilgjengelig og godkjent
- Snakk med dine om trygghet og tiltak
- Gjennomfør en enkel brannøvelse
Sanitetskvinnene og brannvesenet jobber sammen for at eldre skal kunne bo trygt hjemme – så lenge som mulig. Trygghetstreffene viser at det nytter.