Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Deler ut påskegleder

Påsken er en tid for å samles og spise noe godt sammen. Men det er dessverre familier blant oss som ikke har råd til noe ekstra ved slike høytider. Derfor deler Sanitetskvinnene i samarbeid med Orkla ut varer til utsatte familier over hele landet.

Frivillige sanitetskvinnene deler ut påskeposer

Påsken er en høytid med mange fridager og som ofte forbindes med samvær og ikke minst noe godt å spise. Men 115 000 barn i Norge vokser opp i lavinntektsfamilier der husholdningsøkonomien ikke gir rom for noe ekstra. Derfor er gratis matvarer kjærkommet for mange. Frivillige fra Drammen sanitetsforening er en av mange sanitetsforeninger som har pakket og delt ut mat- og hygieneartikler til familier som trenger det i påsken. Dette er produkter til hverdagen som middager og hygieneartikler, men også påskemarsipan og varer til vafler og kaker.

Ikke varer som er gått ut på dato

– Mange melder tilbake at det er ekstra hyggelig å få skikkelige varer, ja det andre kjøper i butikken. Dette handler om verdighet. Det hender at det deles det ut varer som er gått ut på dato, men det gjør ikke vi, sier Siri Røsbak Glosli (45). Hun er leder i Drammen sanitetsforening og en av flere frivillige som stiller opp for å pakke varene til familiene. – Når en har dårlig råd, er det ofte den «unødvendige» kosen som droppes. Så vi deler ut litt ekstra kos til dem som ikke har mulighet til å ta seg råd til det, legger hun til.

De har ikke vært noe problemer å få delt ut de over 200 posene som går til 70 familier. Foreningen har en rekke ukentlige aktiviteter der de kommer i kontakt med familier som trenger hjelp. – En av dem er en alenemor med fem små barn. Hun setter veldig pris på å få litt ekstra med varer og er ekstra glad for bakevarer som familien kan lage sammen, sier Røsbak Glosli.

Tre frivillige fra Drammen Sanitetsforening deler ut påskeposer i samarbeid med Orkla

Flyktninger fra Ukraina

De frivillige i Drammen har allerede fanget opp behovet blant de nyankomne flyktningene fra Ukraina. – Vi delte ut varer til en mor som akkurat var kommet med datteren sin på 6 år. Hun hadde kun med seg håndbagasje. Et av produktene var Havrefras. Da de pakket opp varene og datteren fikk se pakken, kunne hun fortelle at dette var det aller beste hun visste til frokost. Så varene er mer enn mat. Det viser også at noen bryr seg, legger Røsbak Glosli til.

Barnebursdager er spesialt sårbart

De frivillige får ofte høre historier om at barnebursdager er spesielt sårbare. En kvinne i nærmiljøet til Drammen sanitetsforening hadde rett og slett ikke råd til å ha et selskap da sønnen fylte 7 år. Da stilte de frivillige i Drammen opp og ordnet med alt fra lokaler til mat slik at det ble en feiring. – Det at vi ordnet med bursdagsselskap, var en enorm lettelse for mor og stor stas for bursdagsbarnet. Siden vi vet at det er et stort behov for varer til bursdager, har vi nå pakket med produkter til barneselskaper i påskeposene, sier Røsbak Glosli.

Behovet er enormt

De frivillige forteller om et enormt behov. Til påsken kunne de ha delt ut tusenvis av poser bare i Drammen. På landbasis skal det deles ut poser før påske til en verdi på 1,1 millioner kroner. – Det er våre lokalforeninger som sørger for utdelingene. Siden samarbeidet med Orkla startet i 2020, har de delt ut over 14 000 poser. Vi er så takknemlige for at samarbeidet er utvidet til 2023 siden det er svært mange lokalforeninger som møter et enormt behov blant barnefamilier, sier Elisabeth Dahl Hansen som er fagsjef i Sanitetskvinnene.

Elisabeth Dahl avdelingsleder for virksomhetene i Norske Kvinners Sanitetsgforening

Foto: Bjørn Wad

Mange er bekymret for barna

Mange i befolkningen er bekymret for barna. En ny undersøkelse utført av Kantar (februar 2022) på oppdrag av Sanitetskvinnen viser at 500 000 nordmenn kjenner til familier med så dårlig råd at gratis mat er kjærkomment. Undersøkelsen viser også at seks av ti nordmenn er bekymret for at barn i familier med veldig dårlig råd, står dårligere rustet til å delta i fritidsaktiviteter. Ferske tall fra SSB viser at det fortsatt er rundt 115 000 barn som vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt.

GOD PÅSKE!