Hopp til hovedinnhold

Prosjektbibliotek

25. april 2022

Ta din seksualitet tilbake!

Mange kvinner som har opplevd seksuelle overgrep strever med ettervirkninger knyttet til seksualitet og nærhet til partner. Det finnes tilbud til å behandle traumene, men et tilbud med fokus på å reetablere seksualiteten mangler. Prosjektet har som mål å gi kvinner og deres partnere mulighet til å få eller finne tilbake til en positiv seksualitet etter seksualisert vold og traumer.
25. april 2022

Forebygging av arvelig kreft hos kvinner

3700 kvinner har fått påvist genfeil i ett av de to bryst-/eggstokkreft-genene BRCA1 og BRCA2, eller i ett av de 4 tarm-/livmorkreft-genene MLH1, MSH2, MSH6 og PMS2 (Lynch Syndrom (LS)). De har høy risiko for å utvikle kreft fra ung voksen alder.
21. april 2022

Risiko for og utbredelse av kjønnslemlestelse i Norge

Kjønnslemlestelse medfører fysiske, psykiske og seksuelle helseplager, har mange utsatte jenter og kvinner behov for helsehjelp. Denne studien vil gi oppdatert kunnskap om utbredelse og risiko for kjønnslemlestelse i Norge.
21. april 2022

Metodeutvikling mot kjønnslemlestelse – REPLACE Norge

Mange av de 17 300 jenter og kvinner utsatt for kjønnslemlestelse før innvandring til Norge lever med alvorlige helsekonsekvenser uten at de får nødvendig helsehjelp, fordi de ikke er klar over at komplikasjonene kommer av kjønnslemlestelse, at dette ikke fanges opp av helsevesenet eller at tilgjengelig helsehjelp oppleves som uakseptabel i forhold til kulturelle verdier.
22. oktober 2021

Adenomyose, kvinnehelse og infertilitet NAPPED - Norsk Adenomyose studie

Adenomyose er en vanlig tilstand i livmoren og er nært forbundet med endometriose. Omtrent 70% av kvinnene som har adenomyose lider av symptomer som kraftig menstruasjonsblødning og smerter under menstruasjonen. Studien ønsket å finne ut av hvordan man enklere kunne diagnostisere tilstanden.
21. oktober 2021

Behandling av bulimi. Effekt av kognitiv terapi, fysisk aktivitet og kostholdsrådgivning - en randomisert, kontrollert studie

Spiseforstyrrelsene bulimi eller overspisingslidelse vil ofte medføre stor lidelse i form av redusert livskvalitet, depresjon, angst, i tillegg til å gi en økt risiko for alvorlige fysiske lidelser som diabetes- 2, hjerte-karsykdommer eller benskjørhet. I dag er det kognitiv atferdsterapi som er den foretrukne behandling for disse to spiseforstyrrelser. Til tross for å være ansett som beste behandling, er det likevel mer enn 50% som ikke opplever bedring fra denne terapiformen. Studien ønsket derfor å undersøke en alternativ behandlingstilnærming.
19. oktober 2021

Kirurgisk fjerning av eggstokker og eggledere for å forebygge arvelig kreft i eggstokkene

Halvparten av kvinnene som fjerner friske eggstokker og eggledere på grunn av fare for arvelig kreft får redusert livskvalitet. En viktig årsak er at de ikke tar hormontilskudd. Studien forsket på konsekvensene for de kvinnene som fjerner friske organer for å forebygge arvelig kreft.
15. oktober 2021

Kvinner med hypotyreose i svangerskapet - hvordan påvirker mors sykdom og medisinbruk hennes svangerskap og barnets utvikling?

Mange gravide er bekymret for å ta medisiner. Dette kan i noen tilfeller få konsekvenser. Kvinner med lavt stoffskifte er nødt til å ta et medikament som gir fosteret skjoldbruskhormoner, særlig i første del av svangerskapet. Studien undersøker medisinbruken hos gravide med lavt stoffskifte.