Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Metodeutvikling mot kjønnslemlestelse – REPLACE Norge

Mange av de 17 300 jenter og kvinner utsatt for kjønnslemlestelse før innvandring til Norge lever med alvorlige helsekonsekvenser uten at de får nødvendig helsehjelp, fordi de ikke er klar over at komplikasjonene kommer av kjønnslemlestelse, at dette ikke fanges opp av helsevesenet eller at tilgjengelig helsehjelp oppleves som uakseptabel i forhold til kulturelle verdier.

Gjennom et intervensjonsforskningsprosjekt skal det testes, tilpasses og evalueres en modell for å forebygge kjønnslemlestelse og sikre bedre helse for jenter og kvinner som allerede er utsatt. Bakgrunn for prosjektet er manglende kunnskap om hvilke metoder som virker, samtidig som det er behov for økt innsats. Modellen er utviklet av forskere og frivillige organisasjoner i England og testet ut i fem land. 

Målgruppe og målsetting for prosjektet

Målgruppen for prosjektet er unge og voksne kvinner og menn med somalisk bakgrunn bosatt i Drammen og tilliggende kommuner. Til sammen er dette 1550 personer der 300 vil involveres direkte. Målet for prosjektet er bedre helse hos kvinner og jenter fra land der kjønnslemlestelse er vanlig gjennom å styrke behandling for helseplager. Dette skal gjøres gjennom informasjon, råd og veiledning, økt kunnskap og bedre samarbeid mellom tjenestene. Det skal utvikles en metodehåndbok til bruk for frivillige organisasjoner. 

Tiltak i prosjektet

Prosjektet inneholder flere tiltak som skal gjennomføres. Det vil bli opplæring av ressurspersoner til samtalegrupper om kjønnslemlestelse. Det vil bli gjennomført fire samtalegrupper om anatomi, religion, ulike typer kjønnslemlestelse og konsekvenser av disse, seksualitet og fødsel. Disse blir gjennomført av en sexolog fra Sex og samfunn. Det vil finnes et lavterskeltilbud med rådgivning for utsatte kvinner og jenter en kveld i uken. I tillegg skal det foregå informasjonsmøter om kjønnslemlestelse med deltakelse av sentrale personer tilknyttet tjenesteapparatet, blant annet lege fra kvinneklinikken ved Drammen sykehus, jordmor, flerkulturell doula fra NKD, sexolog og helsesykepleier. Innsats mot kjønnslemlestelse vil også inkluderes i andre tiltak og aktiviteter for målgruppen. Kreative elementer som teater, fortelling, sang eller poesi, vil tas i bruk i formidlingen der det er hensiktsmessig. I tillegg kommer rekruttering og opplæring av forskningsassistenter og frivillige, og utvikling og gjennomføring av evaluering i form av for- og etterundersøkelse.

Hvordan skal effekten vurderes? 

Prosjektet inneholder både kvalitative og kvantitative undersøkelser. Disse skal undersøke sentrale faktorer for endring før og etter tiltak og sammenligningen av disse. Faktorene som måles er blant annet kunnskap, holdninger, forestillinger om andres holdninger (familie, religiøse ledere, fremtidig potensielle partnere), engasjement og aksept av åpnende operasjoner. Det skal gjennomføres dybdeintervjuer og intervjuer i fokusgrupper. I tillegg skal det benyttes spørreskjema som fylles ut av alle deltakerne rett før og rett etter deltakelse i tiltakene. Første fase av prosjektet ble gjennomført allerede i 2018.  Et klyngerandomisert design skal brukes da det gir best mulig balanse mellom vitenskapelig kvalitet og praktisk gjennomførbarhet. Til slutt vil alle funn analyseres for å måle effekt.

Prosjektleder veileder Phd kandidat Mai Mahgoub Ziyada i sin oppgave om
kjønnslemlestelsehttps://sanitetskvinnene.no/prosjektbibliotek/risiko-og-utbredelse-av-kjonnslemlestelse-i-norge