Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Kirurgisk fjerning av eggstokker og eggledere for å forebygge arvelig kreft i eggstokkene

Halvparten av kvinnene som fjerner friske eggstokker og eggledere på grunn av fare for arvelig kreft får redusert livskvalitet. En viktig årsak er at de ikke tar hormontilskudd. Studien forsket på konsekvensene for de kvinnene som fjerner friske organer for å forebygge arvelig kreft.

Kvinner med arvelig økt risiko for eggstokkreft anbefales å gjennomgå risikoreduserende fjerning av både eggstokkene og egglederne. For optimal risikoreduksjon bør den forebyggende operasjonen utføres når de er mellom 35 og 45 år. Imidlertid kan følgende for tidlig tap av eggstokkhormoner forårsake sen effekt hvis hormoner ikke byttes ut. Derfor anbefales kvinner under en naturlig overgangsalder å ta hormonbehandling hvis det ikke er noen brystkrefthistorie.

Mål

Målet med avhandlingen var å undersøke risiko for hjerte- og karsykdom, seksuell funksjon og bruk av hormonbehandling hos kvinner etter forebyggende fjerning av eggstokkene.

Gjennomføring

Langtidseffektene ble undersøkt ved bruk av spørreskjemaer, kliniske undersøkelser og analyser av blodprøver. I studiene av risiko for hjerte- og karsykdommer, seksuell funksjon og bruk av hormonbehandling ble gruppen sammenlignet med kvinner fra befolkningen generelt.

Resultater og funn

Bare halvparten av kvinnene som var kvalifisert for hormonbehandling benyttet seg av det. Det ble funnet at kvinner som hadde gjennomgått forebyggende ovarektomi hadde mindre seksuell nytelse og mer seksuelt ubehag sammenlignet med kvinner fra befolkningen generelt. Dersom man etter operasjon systematisk benyttet seg av hormonbehandling ble det forbundet med mindre seksuelt ubehag. Risikoen for hjerte- og karsykdommer fire år etter den forebyggende operasjonen var sammenlignbar med risikoen blant alderstilsvarende kvinner med intakte eggstokker. Det var tilsynelatende for få kvinner som benyttet seg av hormonbehandling etter den forebyggende operasjonen, noe som innebar at mange av disse kvinnene unødvendig opplever symptomer på overgangsalder og har økt risiko for senvirkninger. Kvinner som vurderer forebyggende kirurgi, bør informeres om mulig effekt på seksuell funksjon, og at bruk av hormonbehandling kan være forbundet med mindre seksuelt ubehag. Funnene om sammenlignbar hjerte- karsykdomsrisiko hos kvinner etter forebyggende ovarektomi og kontrollkvinner kan være betryggende informasjon, men oppfølgingen kan ha vært for kort til å avsløre forskjeller i hjerte-karsykdomsrisikoen.

Tittelen på doktorgradsavhandlingen er: “Late effects in women after risk-reducing salpingo-oophorectomy to prevent hereditary ovarian cancer: Cardiovascular risk, sexual functioning, and use of hormone replacement therapy”.

Et bedre liv med hormoner: https://sanitetskvinnene.no/nyhet/2018/05/et-bedre-liv-med-hormoner