Hopp til hovedinnhold

Prosjektbibliotek

25. april 2022

Forebygging av arvelig kreft hos kvinner

3700 kvinner har fått påvist genfeil i ett av de to bryst-/eggstokkreft-genene BRCA1 og BRCA2, eller i ett av de 4 tarm-/livmorkreft-genene MLH1, MSH2, MSH6 og PMS2 (Lynch Syndrom (LS)). De har høy risiko for å utvikle kreft fra ung voksen alder.
21. april 2022

Risiko for og utbredelse av kjønnslemlestelse i Norge

Kjønnslemlestelse medfører fysiske, psykiske og seksuelle helseplager, har mange utsatte jenter og kvinner behov for helsehjelp. Denne studien vil gi oppdatert kunnskap om utbredelse og risiko for kjønnslemlestelse i Norge.
21. april 2022

Tverrfaglig familierettet forebygging av overvekt hos barn

Utvikling av overvekt og fedme starter ofte tidlig i livet, rammer vanligvis etniske minoriteter og grupper med lav sosioøkonomisk status. Fedme øker risiko for diabetes II, og er vanskelig å behandle.
16. april 2021

Barn som pårørende

Dette prosjektet vil fokusere på forebygging av psykiske vansker blant søsken og foreldre til barn med kronisk funksjonsnedsettelse. Forksning viser at mødre og søsken som er jenter er mer utsatt. Dette er et uutforsket område med et viktig kjønnsperspektiv. 
19. januar 2021

Det store kjønnsgapet i idrettsmedisinsk forskning - graviditet, helse, trening og morsrollen blant eliteutøvere

Helse, trening og konkurranse, under og etter graviditet er i svært liten grad undersøkt hos idrettsutøvere, og det er manglende kunnskap om hvilken dose og intensitet disse kvinnene kan trene på, uten å risikere sin egen eller fosterets helse.
22. april 2020

MyJIA: Strategier for optimalisert behandling ved Juvenil Idiopatisk Artritt; en nasjonal randomisert studie

Injeksjoner med kortison i leddene er en vanlig del av behandlingen av pasienter med barneleddgikt, men man vet lite om nytten av denne behandlingen
21. april 2020

Mammakroppene - Når kvinner med spiseforstyrrelser møter graviditet, fødsel og barseltid

Mange kvinner med spiseforstyrrelser opplever bedring under svangerskapet. Dessverre ser ikke denne bedringen ut til å være varig.
15. april 2020

Hvordan miljøfaktorer påvirker utvikling av barneleddgikt i tillegg til fenotype/alvorlighetsgrad

Barneleddgikt er en kronisk lidelse som kan oppstå hos barn helt fra spedbarnsstadiet og opp til 16 års alder. Vi vet lite både om sykdommen og om hvorfor noen utvikler den.