Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Hvordan miljøfaktorer påvirker utvikling av barneleddgikt i tillegg til fenotype/alvorlighetsgrad

Barneleddgikt er en kronisk lidelse som kan oppstå hos barn helt fra spedbarnsstadiet og opp til 16 års alder. Vi vet lite både om sykdommen og om hvorfor noen utvikler den. 

Det finnes flere typer barneleddgikt med ulik alvorlighetsgrad og symptombilde, men ved alle varianter vil man kunne oppleve smerter, stivhet og halting samt trøtthet og slitenhet. Gjennomsnittsalderen for sykdomsdebut er 4-6 år, og av disse er 60-65% jenter.

Arv og miljø

Vi har generelt liten kunnskap om hvorfor noen utvikler barneleddgikt, men man antar at det er både arvelige og miljømessige faktorer som spiller inn. Tidligere forskning viser også at personer med revmatisk sykdom oftere har visse blod- og vevstyper enn friske. Målet for studien er å identifisere hvilke miljøfaktorer som kan påvirke risikoen for å utvikle barneleddgikt. Man vil også studere hvorvidt miljøfaktorer har betydning for alvorlighetsgrad og hvilken type barneleddgikt pasienten rammes av.

Forebygging

Resultatene av prosjektet forventes på sikt å kunne bidra til utvikling av forebyggingsstrategier. Kunnskapen fra studien vil kunne være nyttig for pasienter og personer med risiko for å utvikle sykdom, foreldre, allmennleger og barnerevmatologer.