Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

MyJIA: Strategier for optimalisert behandling ved Juvenil Idiopatisk Artritt; en nasjonal randomisert studie

Injeksjoner med kortison i leddene er en vanlig del av behandlingen av pasienter med barneleddgikt, men man vet lite om nytten av denne behandlingen

Barneleddgikt er en alvorlig kronisk sykdom som rammer barn og ungdom, og som vedvarer inn i voksen alder hos mer enn 50%.

Sykdommen kan behandles med biologiske legemidler (TNF-hemmer) som ofte gir god og rask effekt på smerte, hevelse og stivhet i ledd. Det er imidlertid bare 20-40 % som opplever å bli symptomfrie. Derfor bruker man ofte injeksjoner med kortison i leddene som tilleggsbehandling, på tross av at man ikke vet hvilken effekt dette har når man allerede har startet behandling med biologiske legemidler. 

Gir kombinasjonsbehandling egentlig bedre resultater?

Prosjektet vil studere hvorvidt pasienter som får kortisoninjeksjoner i betente ledd i tillegg til behandling med biologiske legemidler oppnår bedre behandlingsresultater sammenliknet med de pasientene som bare får biologiske legemidler.

Stor betydning for barn, familie og samfunn

MyJIA-studien vil bidra til å besvare spørsmålet om kortisoninjeksjoner i ledd skal ha en viktig plass i behandlingen av barneleddgikt, og vil ha umiddelbar betydning for pasientbehandlingen. Hvis det viser seg at kombinasjonen med kortisoninjeksjoner og biologiske legemidler gir best resultater, vil man kunne anbefale denne behandlingen. Leddinjeksjoner er tidkrevende og smertefulle, og når barn skal gjennomgå denne behandlingen er narkose nødvendig. Hvis tilleggsbehandling med kortisoninjeksjoner ikke gir bedre behandlingsresultater, kan kunnskapen fra studien bidra til mindre smerte, ubehag og tidsbruk for pasient og familie, samt reduserte kostnader for samfunnet.