Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Det store kjønnsgapet i idrettsmedisinsk forskning - graviditet, helse, trening og morsrollen blant eliteutøvere

Helse, trening og konkurranse, under og etter graviditet er i svært liten grad undersøkt hos idrettsutøvere, og det er manglende kunnskap om hvilken dose og intensitet disse kvinnene kan trene på, uten å risikere sin egen eller fosterets helse.

For de fleste idrettsutøvere starter treningsregimene tidlig i ungdomsårene, og fortsetter vanligvis til midten av 30 årene. Følgelig er graviditet og det å bli mor noe mange må ta stilling til, og opplever, i løpet av idrettskarrieren. 

Hva er trygt?

Hva som er et trygt intensitetsnivå på treningen for kvinnene og fostrene har man liten kjennskap til. Gravide idrettsutøvere som henvender seg til helsepersonell, medisinsk ansvarlig og/eller trenere for å få råd, mottar derfor minimalt med informasjon, og ingen anbefalinger som er basert på forskningsbasert kunnskap.

Tetter kunnskapshull relatert til gravide utøveres helse

Dette prosjektet vil fylle viktige kunnskapshull relatert til trening, sportsprestasjoner og helse for gravide utøvere. Målsettingen er å undersøke effekten av ulike typer høyintensiv trening på ulike helsevariabler hos mor og foster. Det vil i tillegg bli igangsatt en omfattende nordisk kartlegging for å studere kvinnenes erfaringer med graviditet, fødsel, trening, helseaspekter og praktiske utfordringer.