Jenter fra sisterhoodgruppa binder fastelavnsris

– Sisterhood er et sted hvor man kan snakke om ting uten å bli dømt, og man kan være seg selv, sier Jenny (12) om Østensjø sanitetsforenings Sisterhood-samlinger.

Sisterhood er nettverksgrupper for jenter mellom 12-20 år, som møtes en gang i uka gjennom et skoleår. Gruppa har mellom 10-12 jenter og to gruppeledere. Målet med Sisterhood er at jentene skal kunne utvikle gode venninnerelasjoner, styrke deres psykiske helse og utfolde seg selv positivt. Hittil er det 7 lokalforeninger i Sanitetsforeningen som har Sisterhood, og to lokalforeninger som planlegger å starte i år.

Annenhver gang jentene møtes er det temakveld og aktivitetskveld. Jentene er selv med på å bestemme tema utenom noen faste temaer på de første møtene. Sisterhood-metodikken baserer seg på ulike øvelser som åpner for kommunikasjon, bevisstgjøring og relasjonsbygging rundt forskjellige temaer som forelskelse, fordommer, sosiale medier, drømmer og respekt. Eksempler på aktiviteter kan være selvforsvarskurs, maling, yoga eller det populære kokkekurset «Master Chef». Jentene og gruppeleder møtes i fortrolighet og det som snakkes om i gruppa blir i gruppa, og deles ikke med omverdenen. Alle Sisterhood-gruppene har en gruppeleder, som deltar på gruppelederkurs for å lære seg metodikken av kursledere fra Sisterhood Norge i Oslo kommune. Neste kurs blir avholdt 16. og 17. mars på Quality Airport Hotel Gardermoen.

Fra idé til realitet

Helene Nøtland og Siri Steinbø fra Østensjø Sanitetsforening deltok på gruppelederkurs våren 2018, og bestemte seg for å starte Sisterhood så fort som mulig. Etter hvert fikk de tre nye gruppeledere, Anniqa Dahl, Camilla Brugrand og Asbjørg Engebøe Rystad, med på laget og sammen startet de nøye planlegging sommeren 2018. De kontaktet helsesykepleiere ved alle skoler i bydel Østensjø, samtidig som de hang opp informasjon på skolene, og laget en egen Facebook-side. Flere av deltakerne meldte seg på via Facebook, og andre ble anbefalt gruppen av kontaktpersoner ved de ulike skolene. Høsten 2018 var Østensjø sanitetsforening i gang med sin første Sisterhood jentegruppe. Jentene var så heldige å få delta på «Jentivalen» kort tid etter, og de var alle storfornøyde etter å ha vært på klatresenter og klatret sammen. Jentene viste stor interesse for å hjelpe hverandre til å lykkes med klatringen. I mars venter hytteturen som er anbefalt i en Sisterhood gruppe.

Sisterhood - Adgang: kun jenter!

Østensjø sanitetsforening låner Skullerud aktivitetshus hver onsdag 18-20, hvor de har tilgang til et kult lokale med både lydanlegg, biljard og diskokuler. De kan også bruke kjøkkenet og har en sofakrok som fungerer som jenterom hvor de også kan se film.

Fokus på mestring

De første møtene gikk gruppen gjennom formålet med Sisterhood, og de faste aktivitetene på begynnelsen av jentegruppa. Da inngår jentene en gruppekontrakt som alle er enige i, og de avtaler regler for bruk av mobil, og at de må gi beskjed dersom de ikke kan komme. Denne gruppen bruker ofte første timen på å diskutere aktuelle temaer som jentene selv er opptatt av, de har diskutert selvtillit og selvfølelse, hersketeknikker og vennskap. De avslutter møtet med praktiske øvelser. Nå jobber jentene med «Jeg er bra»-boken, hvor de får utdelt en notatbok som de kan skrive ned positive ord om seg selv. Meningen med boken er at den skal kunne bidra til at jentene får en god selvfølelse, også på de dagene de ikke føler seg vel.

– Sisterhood er et sosialt sted for jenter som har det vondt. Jeg har møtt venner som gjør at jeg slipper stress og vonde tanker, sier Eline (12).

Fastelavnsris sammen med jentene

Å gjennomføre aktiviteter for jentene trenger ikke å være dyrt. Oslo sanitetsforening har involvert jentene i typiske aktiviteter som sanitetsforeningen alltid gjør. Jentene har blant annet bundet fastelavnsris sammen med sanitetskvinnene, og laget muffins og kaffe ved julemarkeder. En flott mulighet til møte på tvers av generasjoner.

I regi av Norske Kvinners Sanitetsforening har Sisterhood Norge kurset 28 gruppeledere. En lokalforening bør ha to gruppeledere, og de foreningene som er i gang har fra 2-6 gruppeledere. Oslo, Drammen, Østensjø, Lyngen og Fjorden sanitetsforening driver Sisterhood grupper i dag. Halden, Bergen, Orkdal, Frognerparken og Rauma har også flere kvalifiserte gruppeledere, og flere av dem starter opp Sisterhood om kort tid.

Ønsker du mer informasjon, og hvordan du kan starte Sisterhood i ditt nærmiljø? Kontakt Cathrine Salvesen: cathrine.salvesen@sanitetskvinnene.no