Hopp til hovedinnhold

Prosjektbibliotek

25. april 2022

Forebygging av arvelig kreft hos kvinner

3700 kvinner har fått påvist genfeil i ett av de to bryst-/eggstokkreft-genene BRCA1 og BRCA2, eller i ett av de 4 tarm-/livmorkreft-genene MLH1, MSH2, MSH6 og PMS2 (Lynch Syndrom (LS)). De har høy risiko for å utvikle kreft fra ung voksen alder.
21. april 2022

Risiko for og utbredelse av kjønnslemlestelse i Norge

Kjønnslemlestelse medfører fysiske, psykiske og seksuelle helseplager, har mange utsatte jenter og kvinner behov for helsehjelp. Denne studien vil gi oppdatert kunnskap om utbredelse og risiko for kjønnslemlestelse i Norge.
25. mars 2021

Persontilpasset behandling av vulvakreft

Vulvakreft er en relativt sjelden sykdom med dårlig overlevelse. Forekomsten av vulvakreft øker jevnt, både globalt og i Norge, særlig hos kvinner under 60 år. 
14. mars 2021

Svangerskap og fødsel hos kvinner med hjertesykdom

Antallet kvinner med medfødt hjertesykdom som ønsker å få barn øker, men kunnskapen om hvilken risiko de løper ved å gjennomgå et svangerskap og fødsel er begrenset.
14. mars 2021

Svangerskap og hjertesykdom: komplikasjoner og sammenhenger

Hjertesyke kvinner som blir gravide har større risiko for komplikasjoner både for mor og barn. Prosjektet vil se på sammenhenger mellom hjertesykdom og risiko for lav fostervekst, for tidlig fødsel og utvikling av høyt blodtrykk i svangerskap.
20. januar 2021

Å prospektivt validere «Adenomyosekalkulatoren»

Tilstanden adenomyose gir kraftige menstruasjonsblødninger og smerter, og rammer ca 8-20 % av alle kvinner. Tilstanden er svært underdiagnostisert.
19. januar 2021

Det store kjønnsgapet i idrettsmedisinsk forskning - graviditet, helse, trening og morsrollen blant eliteutøvere

Helse, trening og konkurranse, under og etter graviditet er i svært liten grad undersøkt hos idrettsutøvere, og det er manglende kunnskap om hvilken dose og intensitet disse kvinnene kan trene på, uten å risikere sin egen eller fosterets helse.
19. januar 2021

Svangerskapsutfall og helsetjenester

Forskning viser at gravide kvinner uten oppholdstillatelse møter store utforinger. Det er behov for kunnskap om denne gruppens tilgang på helsetjenester og helseutfall etter fødsel.