Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Svangerskap og hjertesykdom: komplikasjoner og sammenhenger

Hjertesyke kvinner som blir gravide har større risiko for komplikasjoner både for mor og barn. Prosjektet vil se på sammenhenger mellom hjertesykdom og risiko for lav fostervekst, for tidlig fødsel og utvikling av høyt blodtrykk i svangerskap.

Hjertesykdom er i ferd med å bli den viktigste årsaken til mødredødelighet i industrialiserte land, og for barnas del er det større risiko for prematur fødsel og lav fødselsvekt. Flere kvinner med medfødt hjertesykdom blir gravide enn tidligere, og blant de gravide er det flere risikofaktorer for hjertesykdom som diabetes, overvekt og høy alder.

3 viktige hensyn

Rikshospitalet fikk i 2016 Nasjonal behandlingstjeneste for hjertesyke gravide, og per i dag har omkring 1000 hjertesyke kvinner født ved sykehuset siden 2003.

Prosjektet vil kartlegge gjennom tre studier blant gravide med hjertesykdom:

  1. fostervekst, risiko for veksthemming og for tidlig fødsel
  2. hvorvidt en faktor i mors blod (sFlt-1/PlGF) er assosiert med utvikling av svangerskapsforgiftning, forløsningstidspunkt og komplikasjoner for mor eller barn
  3. risiko for svangerskapskomplikasjoner knyttet til høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning.
Målet for prosjektet

Gjennom å kartlegge hvordan hjertesykdom og hjertemedisiner hos mor påvirker graviditeten, vil dette forskningsprosjektet bidra til å forbedre kunnskapsgrunnlaget for behandling av hjertesyke gravide.