Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Svangerskapsutfall og helsetjenester

Forskning viser at gravide kvinner uten oppholdstillatelse møter store utforinger. Det er behov for kunnskap om denne gruppens tilgang på helsetjenester og helseutfall etter fødsel.

Norge har i de senere årene fått flere innbyggere med ulik landbakgrunn og uten oppholdstillatelse. Uten forsikring og med liten rett til helsehjelp utfordres helsetilbudet i kommunene. Frivillige organisasjoner som Norske Kvinners Sanitetsforening tar ofte en utfyllende rolle til det offentlige tilbudet i kommunene, og spesielt til utsatte grupper. Det finnes svært liten forskning på irregulære migranter i dag, men den etnografiske forskningen viser at gravide kvinner uten oppholdstillatelse møter store utfordringer. 

Er mangel på oppholdstillatelse en risikofaktor i svangerskap?

Formålet med dette prosjektet er å få kunnskap om bruken av helsetjenester hos gravide irregulære migranter som kommer til to helsesentre drevet av frivillige og de to offentlige legevaktene i Oslo og Bergen. Målet er også å sammenligne svangerskapsutfall hos irregulære kvinner med utenlandskfødte og norskfødte kvinner med personnummer. Studien vil undersøke om oppholdsstatus er en risikofaktor i svangerskap og perinatal helse.
Forskerne vil gå gjennom gravide irregulære migranters tidligere journaler på to helsesentre drevet av Kirkens Bymisjon og Røde Kors fra 2009, og de to offentlige legevaktene i Bergen og Oslo fra 2007.

Nytte for forskning og ideelle organisasjoner

Dette prosjektet vil gi et unikt bilde på bruken av helsetjenester, kvaliteten på tjenestene og svangerskapsutfall hos gravide irregulære migranter. Prosjektet vil danne et kunnskapsgrunnlag for ideelle organisasjoner for hvordan de framover skal samhandle med kommunene for å gi helsehjelp til utsatte kvinner i Norge. Prosjektet vil også gi nyttig kunnskap om hvordan en kan forske på subgrupper som finnes i, men lever utenfor et digitalisert samfunn.