Siden desember i fjor og frem til nå ble 5 500 personer innlagt på sykehus pga influensa. Disse innleggelsene kom i tillegg til 6 700 koronainnleggelser i samme periode. (kilde FHI)
Det høye antallet innleggelser gir en stor belastning på helsetjenesten, og kan få alvorlig utfall for de som blir syke, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen ved FHI.
Ta influensavaksine
Begrepet dugnad har lange historiske røtter i landet vårt og når krisen rammer, er det mange som vil bidra. Norge er i verdenstoppen over frivillig innsats og dugnadsånden er ekstra stor når det virkelig gjelder.
Da koronapandemien traff Norge i 2020 stilte vi opp på vaksineringskontorer for å avlaste helsepersonell. I år avlaster våre omsorgsberedskapsgrupper helsepersonell under vaksinering med influensavaksine. Vi tar imot pasienter og vi følger de opp etter vaksinering.
Flere bør ta influensa- og koronavaksine for å beskytte seg mot alvorlig sykdom og død, sier Ottersen.
Harstad sanitetsforening stilte opp med flere frivillige vaksineverter flere dager i strek. Frivillige fra omsorgsberedskapsgruppe i Kristiansand la til rette for seniorvaksinering på Kløvertun, der hele 65 personer fikk tatt både influensa- og koronavaksine.
Våre beredskapsfrivillige står for mottak av pasienter, registrering og observasjon etter vaksine. Ofte vanker det noen oppmuntrende ord også, av og til litt servering og en kaffekopp. Vi har 4 000 frivillige og over 150 omsorgsberedskapsgrupper over hele landet.
Vi er glade for å kunne stille opp når det trengs, sier ansvarlig for beredskapsfeltet May Britt Buhaug, og melder om at stadig flere kommuner inngår beredskapsavtale med Sanitetskvinnene.
I tillegg til å avlaste helsepersonell har mange av våre sanitetsforeninger aktiviteter for eldre, voldutsatte kvinner og innvandrerbefolkningen.
Bli frivillig i Sanitetskvinnene og gjør en forskjell i nærmiljøet, hvor hver innsats, uansett hvor liten, bidrar til å styrke ditt lokalsamfunn.