Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Akutt behov for mat og omsorg

Omsorgsberedskapsgruppene i flere fylker er nå inne i sitt tredje døgn med å sikre mat og omsorg til evakuerte, samt rednings- og hjelpemannskaper. – Til i kveld er det bestilt varm mat til 110 personer, sier leder, Jorunn Brendestuen Granli i Sel. 

Frivillige sanitetskvinnene under ekstremværet Hans

Det har allerede gått ut flere hundre brødskiver siden hun ble kontaktet av brannsjefen i Sel og Vågå. 

-Vi har forberedt på ekstremværet. Søndag varslet jeg brannsjefen og meldte fra at vi sto klare til å bidra, og at det bare var å ta kontakt. Beskjeden som ble gitt var at det kom de nok til å gjøre, sier Brendestuen Granli. 

Mat under vann

Første oppdraget var å smøre mat til brannvesenet og sivilforsvaret.  
- Da dette oppdraget var utført og vi sto klare til å avvikle, ringte kriseteamet i kommunen og spurte om vi kunne sørge for mat til de som var evakuert til Pillargurihallen. Vi fikk onsdag et ønske om varm mat fra brannvesenet, men det kunne vi ikke etterkomme siden råvarene sto under vann. Nå som vannet har begynt å trekke seg tilbake, kan vi få kokt suppe til 110 mann. Det blir en del kjeler så dette arbeidet vil foregå på en ungdomsskole. Nå begynner det å bli mangel på enkelte matvarer siden veien til Gudbrandsdalen er stengt, så jeg skal ta kontakt med en lokal baker for å få mer brød, sier Brendestuen Granli.

Sanitetskvinnene lager mat til redningsmannskap

Isolerte 

Det er folk i bygda som er sperret inne siden de store vannmengdene har isolert dem fra omverdenen.  
-I Heidalen bor det om lag 1000 mennesker, og disse kommer seg ikke ut. Det betyr at det er butikker som må holde stengt fordi ansatt ikke kommer seg på jobb, og vi har jo medlemmer av omsorgsberedskapsgruppe som ikke får bidratt siden de er innestengte, opplyser lederen av omsorgsberedskapsgruppe i Sel, Jorunn Brendestuen Granli. Sanitetskvinnenes arbeid blir lagt merke til, og innsatsen er også nevnt i en nyhetssak i VG. -Vi får mye skryt, sier hun.  

Halvtimes varsel

Uværet «Hans» gjør at infrastruktur har brutt sammen i Sør-Norge, og flere hundre mennesker er evakuerte fra sine hjem. Behovet for omsorg og mat gjør at omsorgsberedskapsgruppene har travle dager. 

Også i Vågå måtte medlemmene av Omsorgsberedskapsgruppa hive seg rundt da da brannsjefen ringte. 

-Vi fikk en halvtimes varsel, sier leder Mari Visdal til lokalavisen Fjuken. 
 Kl.17.00 var seks sanitetskvinner på plass i kjøkkenet på samfunnshuset. To timer senere sto lapskaus til mellom 40 og 50 personer ferdig til evakuerte på Lalm.

1 700 evakuerte

I Hønefoss er det i skrivende stund evakuert 1 700 mennesker etter at «halve» byen er oversvømt av vann, og vannet fortsetter å stige. 
 - Her på Ringerike har omsorgsberedskapsgruppa bistått med psykososialomsorg på Klækken Hotell og Scandic Hotell, og hjulpet til med de oppgavene som det har vært behov for, opplyser leder Karianne Bakken Grøterud. 

Omsorgsberedskapsgruppa i Sør-Aurdal har også bistått der folk har måttet forlate hjemmet sitt. 
 - På grunn av jordras ble folk evakuerte til Idrettshallen på Bagn, så der har vi sørget for servering av mat og kaffe, og vi er til stede og snakker med folk, sier leder Brita Grønfur.  

Hun opplyser at tallet på evakuerte øker, men at det også er mange som bor hos familie/slektninger og at noen også har reist på hytta. 
 - Folk er flinke til å ordne seg selv, fremhever Grønfur.  

Forebyggende bistand

Omsorgsberedskapsgruppa i Nesbyen, ved leder Gro Anita Krusedokken, opplyser at fem medlemmer har vært i Idrettshallen og sørget for mat og omsorg til evakuerte. 
 -Det var medlemmer som ikke kunne stille siden de var innsperret, men vi var fem som kom oss frem på veien. Onsdag smurte vi mat til frokost og lunsj, samt at det ble laget middag. Torsdag morgen sørget vi for frokost. Nå er vannet her i Nesbyen i ferd med å trekke seg tilbake, sier hun. 

I Drammen har omsorgsberedskapsgruppa bistått med å legge ut sandsekker i forsøk på å begrense skader hvis elva går over sine bredder. 

Beredskap i lokalmiljø

Ta kontakt med vårt beredskapsteam for å bli frivillig i ditt nærmiljø.