Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

- Det er viktig å bryte tabuene om partnervold

Fredrikkepris-vinner Ingeborg Senneset samlet inn anonyme historier om partnervold for å få den fram i lyset. Et utvalg har stått på trykk i A-magasinet.

Ingeborg Senneset engasjerer seg mot partnervold

- Tabuene må brytes, jeg vil gjerne vise fram bredden i alt partnervold kan være. Det kan få flere til å reflektere, sier Senneset.

Hun brukte Instagram til å be folk sende inn historiene sine «Vil du bidra med din historie? Å dele historien din med meg og A-magasinet kan gi offentligheten innsikt og kunnskap om hva partnervold er. Men DU er det viktigste, så understreker igjen at det finnes hjelp. Selv om det er jævlig vanskelig … så fortjener du et forsøk», skrev Senneset på Instagram. Historiene strømmet inn.  

Ikke overrasket

-Jeg var ikke overrasket over at det kom mye, men spent på bredden. Vi fikk over hundre historier, som viste mye av det som finnes. Partnervold er ikke «bare» slag eller spark – det er økonomisk vold, seksuell vold, digital kontroll, psykisk vold, trusler etc, eller en kombinasjon, forklarer Senneset.

Hun var i dialog med innsenderne og så gjennom dokumentasjon på volden – papirer fra politi, barnevern og andre – og valgte ut historier som kunne dokumenteres eller på annen måte sannsynliggjøres gjennom andre kilder. 

-Jeg skulle gjerne hatt med flere historier om psykisk vold, men det er ofte vanskelig å dokumentere. Presseetikken og krav til etterrettelighet er viktig, sier hun.

Hun anerkjenner jobben vi i Sanitetskvinnene gjør med å synliggjøre volden og Ressursvenn-ordningen som gir støtte til voldsutsatte i reetableringsfasen. 

Mer kunnskap trengs

-Det trengs kunnskap og debatt om partnervold, også problemstillingene med gaslighting, systemvold og fortsettelsesvold, og hvor vanskelig det er å bryte ut og etablere seg på nytt, sier hun. 

Én av ti kvinner i Norge har vært utsatt for alvorlig fysisk vold fra partner og én av tjue har blitt voldtatt av partner, ifølge forekomstundersøkelser fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). 

Trenger flere ressursvenner

Ressursvenn er et gratis lavterskeltilbud i regi av oss i Sanitetskvinnene. Det er en hjelp til voldsutsatte som skal etablere seg på egen hånd etter brudd med voldsutøver. Aktiviteten kobler en voldsutsatt med en frivillig ressursvenn, og de møtes så 2-4 ganger i måneden over en periode på 9-12 måneder. Kvinner over 23 år kan være frivillige i Ressursvenn. Alle må delta på obligatorisk kurs om vold i nære relasjoner og rollen som frivillig, fremvise politiattest og signere kontrakt og etikk- og taushetserklæring. Vi trenger flere ressursvenner, ta kontakt om du tror dette kan være noe for deg.