Hopp til hovedinnhold
Forskningsprosjekt

Hvor farlig er SLE (lupus) egentlig, sett fra et kvinneperspektiv?

SLE, eller Lupus, er en alvorlig, autoimmun bindevevssykdom som gir økt risiko for flere andre alvorlige tilstander. Risikofaktorer for gynekologisk kreft hos SLE-pasienter er ikke kartlagt. 

 

SLE (Systemisk lupus erythematosus) er en kronisk og svært alvorlig sykdom som rammer flere organer i kroppen. Sykdommen er også kjent som Lupus. En av hovedutfordringene ved SLE er kraftige betennelser i hud, ledd og indre organer. SLE er en såkalt autoimmun sykdom, som er en samlebetegnelse for sykdommer hvor kroppens eget forsvarssystem angriper friske celler. 9 av 10 pasienter er kvinner. 

SLE oppstår ofte i fertil alder

Prosjektet baserer seg på verdens største register over pasienter med SLE og vil studere disse pasientene opp mot Medisinsk fødselsregister og Kreftregisteret. SLE debuterer ofte i fertil alder da de kvinnelige hormonene er høye, men vi vet ikke hvorfor det er slik.

Risikofaktorer for kreft og fødselskomplikasjoner

Forskerne ønsker å kartlegge forekomsten av, og risikofaktorer for, gynekologisk kreft,  HPV-infeksjon, celleforandringer i livmorhalsen, og fødselskomplikasjoner hos kvinner med SLE. Fordi studien er så stor, er det muligheter for også å identifisere de mer sjeldne og alvorlige fødselskomplikasjonene for mor og barn. 
Genital HPV-infeksjon gir økt risiko for livmorhalskreft. Kunnskap fra denne studien vil kunne være del av beslutningsgrunnlaget for HPV-vaksineringsprogrammet, samt hyppigheten av gynekologisk kreftscreening.

Kunnskap om forekomst av gynekologisk kreft, HPV-infeksjoner og utfall av graviditet og fødsler vil ha en klar nytteverdi både for pasientgruppen og dem som følger dem opp, enten dette er primærlege eller spesialist.

Solid forskningsmiljø

Forskerne er del av et forskningsmiljø ved Revmatologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus som har spesialisert seg på sjeldne bindevevssykdommer og kroniske inflammatoriske sykdommer

Hovedveileder i prosjektet, Karoline Lerang, har i dag postdoktorprosjektet "Hvor farlig er SLE egentlig?" finansiert av Stiftelsen Dam og studerer forekomst av kreft, dødelighet, og hjerte-karsykdom hos SLE-pasienter. Sigrid Elise Reppe gjennomfører sin Ph.d-studie "Medikamenter, kjønn og SLE" ved samme avdeling, og studerer blant annet hvorvidt hormonelle prevensjonsmidler kan øke risiko for å utvikle SLE.