Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Vi har alt for lite kunnskap om de eldre

Eldre kvinner er den gruppa som går mest til lege og bruker mest medisiner. Likevel inkluderes de sjelden i medisinsk forskning.

Marte Kvittum Tangen

Det er ofte utfordrende å gi eldre kvinner god behandling, fordi kunnskapen mangler, sier Marte Kvittum Tangen, leder i Allmenlegeforeningen. 

Hun mener måten vi har organisert kunnskapsinnhenting på, gjør at eldre kommer i en blindsone. Med økende alder får en ofte flere kroniske sykdommer samtidig og går på flere medisiner. Forskning fokuserer vanligvis på én sykdom eller et organ av gangen, og de som har andre sykdommer i tillegg blir ikke tatt med i studiene.

Vi mangler kunnskap om det å ha flere sykdommer samtidig, særlig i kombinasjon med aldersskrøpelighet, forklarer hun.

Problemet er blitt større ettersom medisinsk forskning blir mer og mer spesialisert. Vi vet heller ikke nok om hvordan ulike medisiner påvirker hverandre. Tangen nevner en studie som viste at å gå på åtte ulike medisiner samtidig, innebar så stor risiko at den oversteg nytteverdien av hver enkelt av medisinene. 

Om en hjertespesialist foreskriver en medisin som forebygger hjertesykdom, er det vanskelig for en allmennlege å råde pasienten til ikke å ta den. Men i noen tilfeller kan pasientens helse ellers tilsi at medisinen medfører større risiko enn nytte. Men disse vurderingene er veldig vanskelige, sier Tangen.

Ønsker flere generalister

Hun ønsker seg flere generalister på sykehusene og flere forskningsprosjekter som springer ut av allmenmedisinen. Dette er spesielt viktig for kvinner, fordi kvinner gjennomsnittlig lever lenger, og gruppa eldre kvinner stadig blir større. I tillegg er eldre kvinner oftere plaget av depresjon og angst enn mennene, og kan fortsatt ha de typiske kvinnesykdommene. De har med andre ord ofte en større grad av samsykelighet.

Skal man få kunnskap om samsykelighet og hvordan medisiner påvirker hverandre over tid, må man rekruttere studiedeltagere på fastlegekontoret, sier Tangen.

Hun mener det er et strukturelt problem i forskningen og i helsetjenesten at generalistene ikke har høyere status. – Vi som behandler eldre kvinner må få bedre retningslinjer og veiledere, sier hun, det er det som er hensikten med forskningen. 

Hun er veldig glad for at Sanitetskvinnene finansierer forskning på kvinners helse og vil øremerke utlysninger til prosjekter om eldre kvinners helse. 

Jeg håper at det kommer gode søknader og at vi over tid får bygget større allenmedisinske forskningsmiljøer. I dag er de små og sårbare, sier hun.  

Banner fastelavnskampanje 2025