Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Saksøker staten for endometriose-svikt

Denne uka begynte rettssaken der Elisabeth Raasholm Larby krever erstatning for ubehandlet endometriose. Mange har fått diagnose og behandling av endometriose sent, men dette er første gang staten blir saksøkt.

Leder i endemetrioseforening Elisabeth Raasholm Larby

Larby, som også er leder i Endometrioseforeningen, slet med enorme menstruasjonssmerter helt fra 13-årsalderen. Først etter 15-16 år fikk hun endelig ordentlig behandling for endometriosen. Nå saksøker hun staten for forsinket diagnose og manglende utredning. To fastlegekontor og et lokalsykehus er påklaget.

Da jeg endelig ble tatt på alvor, hadde endometriosen fått utvikle seg i mange år og både tarm, eggleder og livmor hadde vokst sammen. Jeg måtte fjerne 10 cm av endetarmen og høyredelen av tykktarm, forteller hun. 

Må leve med smertene

Hun måtte ha flere operasjoner og har nerveskade. Hun er bedre, men har fortsatt smerter. Det må hun leve med. Hadde hun blitt behandlet tidligere, hadde sannsynligvis resultatet blitt mye bedre. Likevel har hun fått avslag på søknadene om pasientskadeerstatning.

Det viktigste for meg er at det blir anerkjent at det skjedde en svikt, slik at helsevesenet er nødt til å forbedre seg, sier Larby. 

Flere endometriosepasienter og deres pårørende har fulgt saken så langt. Dersom hun får medhold, vil det være en bekreftelse for pasientgruppen på at dette ikke er standarden man skal bli møtt med av helsevesenet. Rettssaken i Østre Innlandet tingrett er berammet til tre dager, dom faller mest sannsynlig om 2 – 4 uker.

Fant ekspert selv

Hun fant selv kirurgen som var spesialist på endometriose, på en fagdag med Endometrioseforeningen. Da hun kom til ham, opplevde hun for første gang at det hun fortalte om symptomene ble tatt på alvor, og ikke forsøkt bagatellisert. MR-undersøkelsen viste at hun hadde dypt infiltrert endometriose.

Det var fantastisk å endelig bli trodd, å bli møtt av noen som forsto. Jeg begynte å grine da jeg kom ut derfra, fordi det var en så sterk opplevelse, sier Larby. 

Fortsatt skepsis

Kunnskapsnivået om endometriose blant fastlegene har økt de siste årene, men Larby mener det fortsatt er en lang vei å gå før alle med endometriosesymptomer får utredningen og hjelpen de skal ha. 

Nå ser vi en ny form for «gaslighting», der kvinner får høre at «selv om det er mye om dette i media, betyr det ikke at du har det». At sykdommen får mye omtale, blir brukt som et argument for skepsis, forteller hun oppgitt. - Men det er viktig å huske på at det heldigvis finnes mange dyktige fagfolk som virkelig ønsker å hjelpe denne pasientgruppen, avslutter hun.  

Dette er endometriose

Endometriose er folkesykdommen som rammer en av ti norske kvinner. Det er en kronisk tilstand der vev som ligner på livmorslim-hinnen, vokser andre steder i kroppen.

For tusenvis av jenter og kvinner med endometriose er mensen et kronisk smertehelvete. Betennelser, smertefulle menstruasjoner, smertefulle eggløsninger, smertefulle samleier, dype støt i skjeden, smertefull avføring og smertefull vannlating forringer livskvaliteten og tar over livet til de som rammes.

Endometriose forekommer hos 30-40 prosent av alle barnløse kvinner. På verdens basis sier WHO at 190 millioner kvinner lider. Samfunnskostnadene er estimert til rundt 13 milliarder kroner i året.