Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Økt testing kan hjelpe kvinner med risiko for skadelig alkoholbruk

Skadelig alkoholbruk kan forebygges med å teste for alkoholmarkøren PEth. Det kan særlig hjelpe gravide og kvinner med psykiske lidelser, det viser den ferske doktorgraden til forsker Trine Finanger.

Disputas Trine Finanger

Finanger er gynekolog og ekspert i rus- og avhengighetsmedisin. Hun forsvarer sin doktorgrad, skrevet med støtte fra vårt forskningsfond, på NTNU fredag. Alkoholbruk er utbredt og i stor grad akseptert i vårt samfunn, men skadelig bruk forårsaker likevel betydelig sykdom, skader og problemer. Det er vanskelig å avdekke at folk er i risikosonen for skadelig alkoholbruk, samtidig er det lettere å behandle om det oppdages tidlig.  

I studien sammenliknet Finanger selvrapportering av alkoholbruk med funn av stoffet fosfatidyletanol (PEth), i blodprøver. PEth dannes bare når man har drukket alkohol, og kan påvises i blodet i opptil fire uker etterpå. Mengden PEth forteller hvor mye en har drukket de siste ukene. 

Mengden PEth i prøvene passet godt med det folk selv sa de hadde drukket, forteller Finanger.  

I en del av studien undersøkte Finanger også alkoholforbruk blant akutt innlagte psykiatriske pasienter. Her hadde halvparten et alkoholforbruk som var risikabelt eller skadelig. Også her var det i stor grad samsvar mellom egenrapportering og prøvesvar, men hos enkelte viste PEth alkoholbruk som ikke ble rapportert.  

En del psykiatriske pasienter underrapporterer hvor mye de drikker. Det kan derfor være viktig å ta blodprøver for å avdekke alkohollidelser, slik at pasienter får behandling for riktig sykdom, sier Finanger. 

Finanger ville også undersøke innholdet av markøren PEth i blodprøver fra gravide. Forskergruppa analyserte over 4000 blodprøver fra gravide som ble sendt til St. Olav sykehus for blodtypetesting i 2017 og 2018. Resultatene viste at 1,4 prosent av gravide kvinner hadde en påvisbar PEth i svangerskapsuke 12. Det var ingen forskjell på alder, eller om de bodde i by eller bygd. Inntak av alkohol kan gi skader på fosteret og det klare rådet er null inntak av alkohol. Studien konkluderer med at testing av PEth under svangerskapskontroll er mulig og bør utredes videre. Det kan forebygge og diagnostisere alkoholskader hos fosteret.  

Det kan være lurt å bruke PEth på samme måte som man måler og undersøker for annen sykdom når folk er i kontakt med helsevesenet. En høy PEth verdi kan være en fin inngangsport for å utforske alkoholkonsumet nærmere. For folk som bevisst eller ubevisst skjuler et for høyt alkoholforbruk, kan det være en øyeåpner, sier Finanger. 

Hun er veldig glad for at Sanitetskvinnene støtter denne forskningen, ellers hadde hun ikke fått gjort studiene. Å ha et klinisk verktøy å bruke når det gjelder alkohollidelser er veldig viktig. 

Dette er viktig særlig for sårbare grupper av kvinner, som det forskes lite på ellers, sier Finanger.