Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Ny utdanning i kvinnehelse åpnet

Norges eneste studie i kvinnehelse startet opp denne måneden i Kristiansand. Her kan du fordype deg i kvinners helse og betydningen det har for samfunnet.

Sanitetskvinnene på demonstrasjon for kvinnehelse

Hvordan og hvorfor har kjønn betydning for helse? Hvilke sykdommer rammer kvinner spesielt? Hvilke belastninger utsettes kvinner for i ulike livsfaser, og hva betyr det for arbeidslivet, helsetjenesten og samfunnet ellers? Dette er noe av det studentene på det nye studiet fordyper seg i. 

Det var en stor ære å få åpne Norges første kvinnehelseutdanning. Et slikt studietilbud har vært etterlyst av mange lenge, sier første foreleser, vår egen seniorrådgiver i kvinnehelse, Liv Bjørnhaug Johansen.

Seniorrådgiver kvinnehelse Norske Kvinners Sanitetsforening Liv Bjørnhaug Johansen

Den tverrfaglige videreutdanningen retter seg mot både helsepersonell og andre, og er på 5 studiepoeng. Undervisningen er nett- og samlingsbasert, slik at studiet er aktuelt for folk over hele landet. Første kull er i gang nå og har eksamen i februar. Neste mulighet er til høsten, det åpnes for søking 1. mars. 

Et stort behov for studiet

Studentene er en variert og veldig engasjert gjeng, de er alt fra sykepleiere til NAV-ansatte og HR-konsulenter.

Vi skulle egentlig ha 20 plasser, men endte opp med å ta inn 42 studenter fordi interessen var så stor. I tillegg har vi flere på venteliste, forteller Migle Helmersen, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder (UiA).

Studentene får tilgang til fersk kunnskap fra flere aktuelle gjesteforelesere, blant annet kommer leder for utvalget som ser på kvinners arbeidshelse, Nina Tangnæs Grønvold, og forsker Marianne Gjellestad, som akkurat har fullført en doktorgrad i kvinnehelse og arbeidsliv.

Jeg er overbevist om at studentene våre vil gjøre en forskjell. De har fått kunnskap som hjelper dem å se kvinners helseutfordringer fra en ny vinkel og finne løsninger, sier Helmersen. 

Det er Universitetet i Agder, ved Fakultet for Helse- og idrettsvitenskap, som har startet opp det nye studiet. 

Du kan lese mer om utdanningen innen kvinnehelse på UIA.