Budsjettet inneholder flere økninger til gode kvinnehelsetiltak, men det er ikke den store satsningen vi har ønsket oss. Beredskap generelt prioriteres, men økningen til omsorgsberedskap er beskjeden.
Museskritt i riktig retning, kan man kanskje si om statsbudsjettet. Regjeringen foreslår 13 friske millioner til tiltak innenfor kvinnehelsestrategien. Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning får penger til en kvinnehelsekunnskapsportal og til forskning på gravide minoritetskvinners helse. Helsenorge.no skal rustes opp med oppdatert kjønnsspesifikk informasjon, mens både Ammehjelpen og stiftelsen Amathea får økninger. Det kommer i tillegg til at vår ordning Flerkulturell doula får en dobling.
Dette er bra tiltak, men lite ambisiøst når en egen kvinnehelsestrategi nettopp er lansert. I statsbudsjettsammenheng er ikke 13 millioner mye penger, sier generalsekretær Malin Stensønes.
At det kommer føringer på krav om kjønnsperspektiv i statistikk fra Norsk Forskningsråd er kjempebra, og koster ingenting. Det foreslås også at det settes særskilte krav om å innarbeide kjønnsforskjeller i forskningen i utlysningen av midler fra Helse- og omsorgsdepartementet, der dette er relevant og praktisk gjennomførbart. Det foreslås også at Forskningsrådet i denne strategiske satsningen over tid prioriterer forskning på lidelser, plager og sykdommer som i særlig grad rammer kvinner. Slik vil det også bygges opp forskningsmiljøer på disse områdene.
På voldsfeltet kommer det viktige økninger; det gis blant annet åtte millioner for å følge Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner og det bevilges penger for å ruste opp krisesenterbygg i hele landet. Også eldrefeltet styrkes litt med fem millioner kroner til Senteret for et aldersvennlig Norge for å styrke digital inkludering og utvikle opplæringstilbud for eldre. Videre foreslås det å bevilge 2 millioner kroner til en tilskuddsordning for å bidra til aldersvennlig frivillighet og utvikle lavterskel møteplasser for eldre.
Vold i nære relasjoner er vår tids store voldsutfordring. Tiltakene i statsbudsjettet er viktige, men de gjenspeiler ikke hvor stort og alvorlig dette problemet er, sier Stensønes.
Beredskap er en stor satsning i statsbudsjettet, med mye ekstra penger til forsvar og politi. Regjeringa foreslår å øke tilskuddet til frivillige organisasjoner i redningstjenesten med 6 millioner. Sanitetskvinnenes beredskapsarbeid omfattes derimot ikke av denne ordningen. Det er ingen stor satsing på den frivillige beredskapen, noe som vi hadde sett for oss med tanke på den sårbarheten som flere kommisjonsrapporten har påpekt. Vi er imidlertid glade for 1 million kroner i støtte fra Forsvarsdepartementet, som blant annet skal gå til regionale totalforsvarssamlinger. Dette sier generalsekretær Malin Stensønes om beredskap:
Nå har vi hatt et forsvarsforlik i Stortinget. Tilsvarende er det behov for en bred politisk samling om å satse på beredskap. Der må frivilligheten inkluderes og løftes. Vi vet at trusselbildet endres, og tillit er viktigere enn noen gang. Våre omsorgsberedskapsgrupper har høy tillit og er en viktig del av den sivile beredskapen. Derfor gir det ingen mening at vi som eneste nasjonale beredskapsorganisasjon ikke får midler på justisbudsjettet.