Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Kvinnehelse på arbeidsplassen – en investering i bedriftens fremtid

Flere studier viser at kvinner ofte har høyere sykefravær enn menn, og at kvinnehelseutfordringer som menstruasjon, graviditet, overgangsalder og psykisk helse kan ha en negativ innvirkning på arbeidslivet.

Kvinnelige ansatte hos Norske Kvinners Sanitetsforening

Det er på tide at vi anerkjenner at kvinnehelse ikke bare er et individuelt ansvar, men også en viktig del av et inkluderende og bærekraftig arbeidsmiljø.

Kvinner utgjør en betydelig del av arbeidsstyrken, samtidig som de møter flere helseutfordringer som kan påvirke deres arbeidsevne i større grad enn menn. Kvinners helse og velvære har direkte innvirkning på produktiviteten og suksessen i en bedrift. 

Seniorrådgiver på kvinnehelse Liv Bjørnhaug Johansen snakker foran salen full av mennesker om kvinnehelse på arbeidsplassen

Da vi arrangerte frokostmøte for næringslivet om kvinnehelse og arbeidslivet inviterte vi eksperter på HR, arbeidsrett, kvinnehelse og forskere. En viktig del av Sanitetskvinnenes strategi er å tette de store kunnskapshullene om kvinners helse. Derfor må vi lære mer og åpne opp samtalen rundt temaet "Kvinnehelse".

Kvinner er fysiologisk mer utsatt for sykdom, får dårligere helsehjelp og er mer utsatt for helseskadelige livsbelastninger, sier Liv Bjørnhaug Johansen, seniorrådgiver i Sanitetskvinnene. 

Kvinner er ikke små menn

Til tross for mange vesentlige forskjeller, er arbeidsmiljøet ofte utformet med utgangspunkt i en mannlig norm. Kvinner har høyere sykefravær enn menn, og dette henger sammen med flere faktorer, blant annet: 

  • Fysiologiske forskjeller: Kvinner er mer utsatt for visse sykdommer og har større behov for tilrettelegging i enkelte livsfaser. 
  • Dårligere helsetilbud: Kvinner får ofte ikke den helsehjelpen de trenger, og deres helsebehov blir ikke alltid tatt på alvor.
  • Sosiale faktorer: Kvinner tar ofte en større del av omsorgsarbeidet, noe som kan føre til stress og utbrenthet. 

Arbeidsmiljø er en betingelse for helse, det kan ikke være kjønnsnøytralt, siden helse ikke er kjønnsnøytralt, sier Marianne Gjellestad, folkehelserådgiver i Agder fylkeskommune og stipendiat ved Universitetet i Agder.

Forsker Marianne Gjellestad snakker om kvinnehelse på arbeidsplassen

Synliggjøring - ikke sykeliggjøring

For å bedre kvinners helse og arbeidsevne, må vi se utover individuelle løsninger. Arbeidsgivere og samfunnet har et ansvar for å skape arbeidsmiljøer som er tilpasset kvinners behov. Dette kan innebære: 

  • Lederopplæring: Ledere må få kunnskap om kvinnehelse og hvordan de kan tilrettelegge for sine ansatte.
  • Fleksibel arbeidstid: Mulighet til å ta pauser og tilpasse arbeidstiden kan være viktig for kvinner i ulike livsfaser.
  • Fysisk arbeidsmiljø: Arbeidsplassen må være tilpasset kvinners behov, for eksempel når det gjelder temperatur og ergonomi.

Gjellestad meder det er viktig at vi ikke bare fokuserer på kjønnsforskjeller i sykefravær, men også i helse. 

Usynliggjøring av normale helsetilstander fører til en sykeliggjøring av kvinners helse. Vi trenger kollektive løsninger, i stedet for å se alt som individuelle helseproblemer, sier hun. 

Maren Gilje Sekse fra HR Norge understrekker også at kvinners sykefravær øker mer enn menns, i tillegg til at flere kvinner jobber deltid og avslutter arbeidslivet tidligere.

Vi som samfunn er nødt til å tilrettelegge, vi må tilpasse uten å sykeliggjøre. Vi må stå lenger i arbeid av demografiske årsaker, det gjelder også kvinner, sa hun. 

Sanitetskvinnene som driver med politisk påvirkning

Arbeidsgiveres juridiske ansvar for kvinnehelse

Arbeidsgivere har et juridisk ansvar for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Dette innebærer også å ta hensyn til kvinners helse. Virksomheter med mer enn femti ansatte, samt alle offentlige, har en utvidet aktivitetsplikt som inkluderer å identifisere risikoer og iverksette tiltak. De må også rapportere hvordan de følger dette opp. 

Advokat Ida K. Tungehaug fra Berngaard forklarer: 

Likestillings- og diskrimineringslovens paragraf 26 sier at alle arbeidsgivere skal jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Da må de også ta hensyn til kvinnehelse, sier Tungehaug. 

Vi trenger en helhetlig tilnærming

Kvinnehelse på arbeidsplassen er et komplekst tema som krever en helhetlig tilnærming. Ved å skape arbeidsmiljøer som tar hensyn til kvinners behov, kan vi øke kvinners arbeidsevne og trivsel. Dette er ikke bare et spørsmål om rettferdighet, men en nødvendighet for å sikre en bærekraftig arbeidsstyrke. 

Foredragsholdere på frokostmøte til Sanitetskvinnene om kvinnehelse på arbeidsplassen

Ønsker du et samarbeid om kvinnehelse på arbeidsplassen eller vite mer?

Ta kontakt med: 
Christina Johnsen
Mobil 917 20 230
E-post