Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Kvinnehelse i et flerkulturelt samfunn - hvordan samtale på tvers

Hvordan sikrer vi god kvinnehelse for alle? Det er avgjørende å nå fram med helseinformasjon på tvers av språklige og kulturelle barrierer. Hvordan får vi til det?

innvandrerkvinner med frivillige sanitetskvinnene

Dette er temaet for konferansen vi arrangerer 30. oktober i Oslo, som også streames slik at den kan sees over hele landet. Det blir politisk spørretime med Arbeiderpartiets Kamzy Gunaratnam, medlem i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Du kan sende inn spørsmål til henne på forhånd, som hun vil besvare under konferansen. Send inn dine spørsmål.

Kultur- og språkbarrierer

Vi skal se nærmere på barrierer og hindringer for kommunikasjon og hvilke verktøy vi bruker for å overvinne dem. Goke Bressers, seniorrådgiver i Oslo Sanitetsforening, har lang erfaring som frivilligkoordinator og skal være med i diskusjonen «Den vanskelige samtalen» på konferansen, der temaet er hvilke verktøy en har for å komme forbi kultur- og språkbarrierer. Å snakke sammen på tvers av kultur om sensitive helsetema som for eksempel vold eller underlivskreft er ikke alltid lett. 

I vesten har vi en ganske direkte stil, en del andre steder vil man snakke mer rundt det, og si ting indirekte på måter vi kanskje ikke oppfatter, sier Bressers. 

Meld deg på konferansen

Alle er sammensatte

En annen ting som kan være lurt å være bevisst på, er å ikke redusere folk til én identitet. Vi er alle sammensatte personer, og vi kan ha mer til felles enn det vi ser ved første øyekast. 

Dette er for eksempel noe vi lærer de frivillige som skal møte voldsutsatte. Ingen er bare voldsutsatt, de er kanskje også kokk, lege eller musiker, eller mamma og fotballtrener, sier hun.    

Tause skrik

Det kan være et godt utgangspunkt for kommunikasjon at en finner noe en har felles. Traumer og språkbarrierer kan gjøre at en ikke ser det med en gang, men ofte kommer mer fram når man blir kjent.  

En annen diskusjon på konferansen handler om hva vi som samfunn; stat og kommune, kan gjøre for å sikre god kvinnehelse. I tillegg kommer den afghanske forfatteren Farida Ahmadi for å holde foredrag. Hun utga i 2008 boken “Tause skrik”, som beskriver innvandrerkvinners opplevelse med blant annet isolasjon, ekskludering, helseproblemer og vanskeligheter med å få fast arbeid.

Meld deg på konferansen