Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Hvordan møte gravide med spiseforstyrrelser

– Jeg gjorde alle de praktiske mammaoppgavene, men var ikke emosjonelt påkoblet. Jeg trodde ikke jeg var viktig for barnet mitt, og så ikke egen betydning om hvordan barnet mitt oppfattet meg, sa Hanne da hun delte sin sterke historie med helsepersonell i regi av Villa Sult.

Tre kvinner som snakker om spiseforstyrrelser hos gravid

På bildet fra venstre: Lege Tori Flaatten Halvorsen, Hanne (52) og psykolog Bente Sommerfeldt.

Selv om 52-åringen ikke har en spesifikk diagnose, har mat vært en utfordrende del av hverdagen. Hun er slett ikke alene.

En av åtte har anstrengt forhold til mat

– En av åtte kvinner som føder har et anstrengt forhold til mat, og blant helsepersonell er det mangelfull kompetanse om hvordan man møter dem. Graviditet, fødsel og barseltid er utfordrende for mange kvinner med spiseforstyrrelser, sier psykologspesialist og doktorgradsstipendiat Bente Sommerfeldt. Tittelen på hennes doktorgradsarbeid er «Mammakroppene – Når kvinner med spiseforstyrrelser møter graviditet, fødsel og barseltid».

Derfor arrangerte Villa Sult i samarbeid med Sanitetskvinnene, med støtte fra Stiftelsen Dam, en uke der helsepersonell kunne komme for å lære mer om hvordan en møter, og hjelper mødre som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt. Det var også et tilbud til mødre, med lærerike foredrag som kan bidra til å trygge dem i mammarollen. Et barseltreff er også en fin arena der mødrene kan møtes og utveksle erfaringer, da man vet at dette har stor nytteverdi.

Mødrene var velkomne til å delta på fagforedragene som var rettet mot leger, jordmødre, helsesøstre og andre som møter kvinner på vei til morsrollen.

Å tørre å spørre 

I likhet med andre temaer som er belagt med skam, er også spiseforstyrrelser noe som rammes av berøringsangst. Både Hanne og psykolog Bente Sommerfeldt er helt klare på at man må tørre å spørre. Man må vise at man har tid til å høre på hele svaret, og det kvinnene forteller.

– Still gjerne åpne spørsmål. Vær nysgjerrige og interesserte, for da lager man rom for at kvinnene selv vil fortelle, sa Sommerfeldt i sin dialog med salen.

Lege Tori Flaatten Halvorsen ved poliklinikk for spiseforstyrrelser mener at uken i regi av Villa Sult er viktig for dem som møter kvinner med spiseforstyrrelser.

– Her får vi en ytterligere trygghet i det å tørre å spørre, sier hun.

Som mor har Hanne et råd til alle der ute som er gravide eller har født.

– Ikke sammenlign deg med andre. Skriv et brev til deg selv om hva slags forhold du vil ha til barnet ditt, og hvordan du vil være som mor. Ta gjerne brevet frem igjen som en påminnelse. Noe som har hjulpet meg er selvrefleksjon. Snakk med noen, men det kan være greit at dette ikke er en person som står deg veldig nær, lyder hennes råd.