Juryen har lagt vekt på at spiseforstyrrelser er en alvorlig og ofte stigmatisert lidelse som trenger en sterk og uredd stemme. Hennes kamp mot myter og for forskningsbasert kunnskap er viktig i en tid der feilinformasjon om helse er utbredt.
Du har en unik evne til å sette ord på en smertefull lidelse mange bærer. Gjennom erfaring og kunnskap bidrar du til å bygge ned skam og stigma. Spiseforstyrrelser er lidelse som trenger en sterk og uredd stemme, der premisset er faktabasert, sa vår organisasjonsleder, Marit Bjørnstad, da hun overrakte Senneset prisen.
Jeg er egentlig en nervøs og usikker type som helst skulle vært under en stein med hunden min. Men sakene jeg jobber med er så mye viktigere enn min egen redsel, og derfor fortsetter jeg, fordi det er så mye som må tas tak i, sier Ingeborg Senneset.
Fredrikkeprisen er Sanitetskvinnenes hederspris og deles ut hvert år. Prisen omfatter en statuett av Sanitetskvinnenes grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, diplom og 100 000 kroner som doneres videre til et godt formål prisvinneren velger. Ingeborg Senneset velger å gi prispengene til norske PEN, som er i tråd med hennes engasjement for ytringsfrihet og en opplyst debatt, både på helseområdet og generelt.
Vi lever i en tid der det offentlige ordskiftet lett manipuleres og der udokumenterte og direkte helsefarlige påstander kan spres til urovekkende mange på kort tid. Vi trenger da modige og tydelige stemmer som din, som uredd etterspør kildekritikk og vitenskapelig kunnskap, sa Bjørnstad.
Fakta og vitenskap er hele grunnlaget for å ta viktige beslutninger, og jeg er så glad for at jeg har fått jobbet med det på Europa-nivå, men også i Norge, sier Senneset.
Fredrikkeprisen deles ut til en gruppe eller person som på en fremragende måte tar opp og synliggjør saker innenfor organisasjonens formål. Tidligere vinnere av prisen er bl.a. Lise Klaveness, Maren Lundby, Birgit Skarstein, Lene Marlin, Else Kåss Furuseth og Marie Simonsen.