Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Fredrikkepris 2019 til Else Kåss Furuseth

- Det blir ikke verre av å snakke om det, og jeg er glad for at flere er enige om ideen om at det er bedre å lufte ut, sa en rørt Else Kåss Furuseth, da hun lørdag mottok Sanitetskvinnenes hederspris – Fredrikkeprisen.

Vinneren av Fredrikkeprisen 2019 Else Kåss Furuseth

Det var hennes far som lærte henne det. Første gang da Else var elleve år, da moren valgte å ta sitt eget liv. Og igjen 17 år senere, da broren begikk selvmord. 

Romslige samfunn

- Else Kåss Furuseth får prisen fordi hun har bidratt til åpenhet rundt psykiske lidelser. Hun har på en beundringsverdig måte vist at livet har mange fasetter og utfordringer. Hun har brukt egne erfaringer til å gjøre veien bredere, og bidrar til å fjerne stigma og skam. Vonde hendelser skal snakkes om. Ikke forties. Du kan bruke humor så lenge dette skjer på en klok måte.

Årets Fredrikkeprisvinner har bidratt til at storsamfunnet kan være en støtte, og til at omverdenen kan forstå hva de etterlatte går igjennom. Hun har lært oss at du er god nok som du er, også når vi føler oss ganske ræva, sa organisasjonsleder Ellen-Sofie Egeland i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Psykisk helse på dagsorden

N.K.S. har gjennom 123 år jobbet for kvinners helse og livsvilkår, for likestilling og et inkluderende samfunn. Sanitetskvinnene har de siste årene satt psykisk helse på dagsorden. Tematikk som kampen mot skjønnhetstyranniet, kroppspress og psykiske lidelser som spiseforstyrrelser står på organisasjonens dagsorden. Kunnskapshull innen innsatsområdene tettes gjennom å finansiere viktig forskning.

Fredrikkeprisen deles årlig ut til personer utenfor organisasjonens egne rekker som på en fremragende måte tar opp og synliggjør saker innen N.K.S. sitt formål og strategiske områder.

Prisen består av en skulptur av Norske Kvinners Sanitetsforenings grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, et diplom og 100.000 kroner. Pengene er ikke til personlig bruk, men skal gå til et formål innen N.K.S. sine arbeidsfelt som prisvinneren velger.

Else Kåss Furuseth har valgt å gi halvparten av prisen til Leve - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, som blant annet gir støtte til pårørende og etterlatte. De resterende 50 000 kroner går til organisasjonens fylkeslag i Rogaland.

Se tidligere vinnere av Fredrikkeprisen.