Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Fredrikkeprisen 2021 til Birgit Skarstein

Birgit Skarstein får Norske Kvinners Sanitetsforenings hederspris for sin modige og tydelig stemme for et større mangfold, for menneskers muligheter og håp selv om forutsetningene er ulike.

Vinneren av Fredrikkeprisen 2021 Birgit Skarstein

Birgit Skarstein har vært en rollemodell for jenter som ønsker å nå opp og knuse glasstak på områder som tradisjonelt har vært dominert av gutter og menn. Hennes engasjement, positivitet og optimisme er en viktig inspirasjonskilde for mange.

- Ved å gi Fredrikkeprisen til Birgit Skarstein ønsker vi å hedre en person som har bidratt til et mer åpent og mangfoldig samfunn, og som til tross for å ha møtt både motstand og hets har svart med kjærlighet og godhet. Som profesjonell idrettsutøver, samfunnsprofil og sosial entreprenør er hun en av de fremste rollemodellene både for ungdom, idrettsutøvere og alle andre. Prisvinneren har selv vært utsatt for en alvorlig hendelse i livet, og har uttalt at hun i arbeidet med å finne seg selv ikke fant noen rollemodeller å se til, men måtte finne sin egen måte å komme tilbake til samfunnet på. Det har vært et uttalt mål for henne å bidra til å gjøre det lettere å være annerledes både fysisk og sosialt, og skape et inkluderende samfunn der alle kan bidra på sine premisser. Og det har hun definitivt bidratt til, sier Ellen-Sofie Egeland, organisasjonsleder for Norske Kvinners Sanitetsforening.

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.), som er Norges største kvinneorganisasjon, deler ut Fredrikkeprisen for 21 gang.

Jeg er så takknemlig og glad over å få prisen, og ikke minst rørt over at dere trekker frem viktigheten av et mangfoldig samfunn. Det at vi er forskjellige gjør oss sterke. Vi trenger hverandre, og vi har det bedre når vi er en del av et fellesskap. Derfor er det så viktig med foreninger som Norsk Kvinners Sanitetsforening, og alle de som står rundt. Alle de som tar et skritt fram, og sier at det er sånn her vi vil ha det. Det er et kollektivt arbeid, og prisen går til alle dem som hver eneste dag står opp for mangfoldighet i samfunnet, for det er vi som legger premissene for hvordan vi skal leve i samfunnet i morgen. Og det gjør vi hver eneste dag, hver uke og måned, sier Birgit Skarstein.

Birgit Skarstein er en paralympisk idrettsutøver, og har ti VM-medaljer, seks i roing og fire i langrenn, og hun er regjerende verdensmester og verdensrekordholder i roing. I tillegg har hun en imponerende karriere som programleder, politiker, sosial entreprenør, rådsmedlem, ambassadør for ulike organisasjoner, og hun er en tydelig samfunnsdebattant og talsperson.

Fredrikkeprisen består av en statuett av Norske Kvinners Sanitetsforenings grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, og 100.000 kroner som skal brukes til et formål innenfor Sanitetskvinnenes arbeidsfelt.

-Jeg ønsker å gi prispengene på 100.000 kroner til Sunaasstiftelsen, og deres arbeid for kvinnehelse og for folk som har fått en ryggmargsskade. Det er kjempeviktig for å tilrettelegge, for jo mer vi vet jo lettere er det å bedre helse og livskvalitet for de kvinnene, sier Skarstein.

Norske Kvinners Sanitetsforening feirer 125- års jubileum i år, og har i alle år jobbet for likestilling og et inkluderende samfunn. Sanitetskvinnene jobber for et mangfoldig samfunn, og for å gjøre veien bredere for læring og mestring.

- Prisvinneren har gjennom sine mange roller satt fokus på at man ikke kan endre fortiden, man kan velge hvordan man kan leve med den, og det er en svært imponerende mottaker av årets Fredrikkepris, sier Egeland.

Se tidligere vinnere av Fredrikkeprisen.