Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Førstehjelp for eldre - arbeidet fortsetter

I seks år har sanitetskvinner reist land og strand rundt med førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv – førstehjelp for eldre». Vårt mål har vært å øke bevisstheten og kunnskap om hvordan identifisere forskjellige symptomer og viktigheten av å ringe 113. 

Førstehjelp for eldre med Sanitetskvinnene

I dag er over 1 million innbyggere alderspensjonister og gruppen er økende. 

- Det er ekstra viktig at eldre lærer seg å kjenne igjen "blålyssymptomer" på slike akuttmedisinske tilstander, har lav terskel for å ringe 113 og kan sette i gang livreddende førstehjelpstiltak til hjelpen kommer kommer, sier Pernille Næss. Næss har vært prosjektleder for Førstehjelp for eldre i 2017- 2023. 

Mange av de tidskritiske sykdommene kan ha symptomer som ikke oppleves så dramatiske, og mange eldre inntar derfor en "vente og se" holdning.

Mange er redde for å være til bry og skape mye oppstyr. Slagordet til førstehjelp for eldre ble derfor «Ikke vent og se – ring 113», forteller Næss.

Førstehjelpsressurser i alle fylker

Mange sanitetskvinner har fått opplæring som førstehjelpsressurser og holder kurs, informasjonsmøter og stands for å informere eldre over hele landet om viktigheten av å ta visse symptomer på alvor, og ringe 113 om disse symptomene oppstår – selv om man er i tvil.

I Lier og Kongsberg omsorgsberedskapsgruppe har Grete K. Gilje og Grete Høgvoll siden 2019 kurset sanitetsforeninger, omsorgsberedskapsgrupper og andre foreninger i Buskerud.

- Vi har en versjon av opplæringen som vi ser er veldig godt mottatt, og vi har fokusert på «Ikke vent og se – ring 113». Det går på å lære folk til å bruke telefonen og 113-appen, og alt det grunnleggende som vi tar muntlig. Vi snakker om å ta signaler alvorlig tidlig og ringe 113. Selv om det kanskje ikke er behov for 113 akkurat denne gang, så er de du snakker med erfarne og du får noen å dele ansvaret med. De vil fortelle deg alt du må gjøre, sier Grete K. Gilje. 

Gilje forteller om da naboen ramlet i gangen, og hvordan 113-operatøren fikk personen opp på mobilkameraet, og kunne be om hjelp. Hun var selv med på den første opplæringen av førstehjelpsressurser som Sanitetskvinnene arrangerte, og har et stort engasjement for beredskap.    

- Det er veldig viktig å kunne førstehjelp for alle, og de vi møter synes at kurset er veldig nyttig. Det viktigste er å ringe fordi vår aldersgruppe har en tendens til å vente og se, påpeker hun. 

Førstehjelp for eldre med Sanitetskvinnene

Dette har vi oppnådd

• Vi har lært opp 700 førstehjelpsressurser
• Vi har førstehjelpsressurser i alle fylker
• Vi har nådd over 30 000 eldre med kurs
• Vi har nådd flere hundre tusen eldre med kunnskap og informasjon
• At flere eldre har lastet ned appen 113

Førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv» ble initiert av Helse- og omsorgsdepartementet og koordinert av Helsedirektoratet. Mange frivillige organisasjoner deltok i dugnaden og fikk ulike målgrupper og delprosjekter. Hovedmålsetningen til dugnaden var: Flere mennesker skal overleve akutt sykdom og skade uten alvorlige funksjonstap.
Et viktig mål med den nasjonale førstehjelpsdugnaden var å gjøre befolkningen bedre i stand til å hjelpe seg selv og andre ved akutt sykdom og skade. Sanitetskvinnene tok ansvar for å nå ut til den eldre delen av befolkningen, det vil si alderspensjonister.  

113-dama i Østfold

Anne-Marit Sundby i Sarpsborg omsorgsberedskapsgruppe meldte seg med en gang på opplæring som førstehjelpsressurs fordi hun syntes det hørtes veldig interessant ut. Anne-Marit gjennomført 37 kurs for over tusen deltakere. 

- Jeg er sanitetskvinne i mitt hjerte, og hadde avsluttet en lederrolle i sanitetsforeningen og hadde en del tid. Jeg er sykepleier og det var det som trigget meg til å bli førstehjelpsressurs. I tillegg er jeg selvfølgelig opptatt av kvinnehelse.  

Sundby står på stand på torget og i forbindelse med Egenberedskapsuka. Her viser hun frem hjertene, hjertekompresjon, deler ut flyers og snakker om viktigheten av å ringe 113. I tillegg holder hun kurs i lokalforeninger, men også hos andre organisasjoner som Rotary, Frelsesarmeen, kvinnegruppe og pensjonistforeninger. 

- De sier at det er interessant, og jeg har fått et par tilbakemeldinger på at «du er jo 113-dama». Da svarer jeg at da har jeg gjort jobben min, forteller hun. Og at det å være førstehjelpsressurs er gøy, givende og føles veldig nyttig, fortsetter Sundby.  

Symptomer på alvorlig sykdom hos eldre

•    Bevisstløshet
•    Akutt svimmelhet
•    Plutselig kraftsvikt f.eks vansker med å løfte armen over hodet eller ustødig gange
•    Utydelighet eller snøvlete tale eller manglende taleevne
•    Vansker med å smile eller skjevhet i ansiktet
•    Akutt og kraftig hodepine
•    Plutselig forvirring
•    Plutselig tap av funksjoner
•    Plutselige smerter i overkroppen (bryst, rygg, nakke, mage, kjeve)
•    Kaldsvette
•    Plutselig tung pust

Innsatsen fortsetter

Førstehjelpsdugnaden "Sammen redder vi liv – førstehjelp for eldre" går nå over i en ny fase, og arbeidet fortsetter i lokalforeningene våre. 

- Vi ønsker at førstehjelpsressursene skal bidra i sine lokalsamfunn også i fremtiden. Vi er spesielt takknemlige for at vi har mange aktive medlemmer og interesserte som engasjerer seg for trygge lokalsamfunn. Vi takker Helsedirektoratet og Gjensidigestiftelsen for godt samarbeid i perioden. Vi ser frem til å fortsette å spre viktig kunnskap sammen også i årene framover, sier May Britt Buhaug, avdelingsleder Trygge lokalsamfunn i Sanitetskvinnene. 

Bli medlem hos oss og støtt vårt arbeid for trygge lokalsamfunn og kvinners helse.