Dette er en viktig seier for oss og resten av kvinnebevegelsen – og en seier for rettssikkerheten til voldsutsatte. Mer enn 100 personer har fått omvendt voldsalarm det siste halve året, det er like mange som i hele tiårsperioden før, sier Politidirektoratet til NRK.
Vi har vært ute i media og krevd økt bruk av omvendt voldsalarm gjennom flere år, senest i januar i år, da året begynte med en rekke rystende kvinnedrap. Dette er ikke noe nytt. Vi og flere andre har krevd økt bruk av omvendt voldsalarm gjennom mange år tidligere, uten resultat. Men noe var annerledes i år.
Antall drap var svært høyt i et kort tidsrom, veldig mange sa ifra, både i media og på gatene, og utenfor politihusene. «Ikke én til», var slagordet som samlet folk utenfor Politihuset i Oslo, der vi tente 186 gravlykter for kvinnene som er blitt drept av partnere eller eks-partnere siden 2000. Omvendt voldsalarm har eksistert siden 2013, men ble svært lite brukt de første ti årene.
Hvor mange drapsofre kunne vært reddet om omvendt voldsalarm hadde blitt brukt mer tidligere? Dessverre er mange av drapene på kvinner varslede drap, i den forstand at offeret allerede har vært i kontakt med politi og hjelpeapparat. En VG-kartlegging i januar i år fant 25 drapsofre som hadde bedt politiet om hjelp med personen som senere drepte dem.
Så hvorfor kommer den store økningen i bruk av omvendt voldsalarm nå? Endringen som skulle til for å øke bruken var å fjerne kravet om en rettskjennelse. I november i fjor ble det bestemt at politiet selv skulle få bestemme bruk av omvendt voldsalarm. Dette senker terskelen for å ta i bruk dette viktige verktøyet. Lovendringen skulle trådt i kraft i sommer, men ble framskyndet til april i år etter massivt press mot justisminister Emilie Enger Mehl. Politikerne kan noen ganger handle raskt.
Omvendt voldsalarm er en fotlenke som gir signal til politiet om voldsutøveren beveger seg inn i en sikkerhetssone rundt den han er en trussel mot. I motsetning til vanlig voldsalarm, som bæres av de utsatte, vil politiet da ha tid til å rykke ut. Omvendt voldsalarm redder liv. Vi vet ikke hvor mange som hadde blitt reddet om omvendt voldsalarm hadde blitt innført uten krav om rettskjennelse da dette verktøyet først kom i 2013. De som vil beholde kravet om rettskjennelse argumenterer med at omvendt voldsalarm er et inngripende tiltak. Vi har alltid understreket at alternativet til omvendt voldsalarm er at den som har blitt utsatt for vold lever med en konstant frykt og frihetsberøvelse.
Omvendt voldsalarm er ikke straff, det er et forebyggende tiltak, som også kan være bra for den som må gå med det.