Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

En seier for kvinners selvbestemmelse

Endelig! Hvis dette forslaget går gjennom i Stortinget vil det være en stor seier og et viktig skritt for å gi kvinner mer makt og bestemmelse over egne liv og kropper, sier generalsekretær i Sanitetskvinnene, Malin Stensønes.

Generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening Malin Stensønes

Helseminister Jan Christian Vestre la fram forslag til ny abortlov på fredag, der grensen for selvbestemt abort utvides til uke 18. Å utvide grensen for selvbestemt abort fra 12 til 18 uker har vært Norske kvinners Sanitetsforening anbefaling og innebærer at kvinner ikke lenger trenger å møte i abortnemnd mellom uke 12 og 18. Vi i Sanitetskvinnene er sterkt kritiske til nemndsystemet og mener dette bør avvikles. 

Vi er Norges største kvinneorganisasjon og det er flott at Ap har lyttet til oss, tross uenigheter i regjeringen. Nå gjenstår det å sikre at et flertall på Stortinget stiller seg bak. Vi skal gjøre vårt for at stortingspolitikere fra alle partier har fakta og kunnskap i denne saken, sier generalsekretær Malin Stensønes. 

Blir ikke flere aborter 

De fleste svangerskapsavbrudd skjer tidlig, 95 prosent før uke 12. Kvinner som trenger abort etter uke 12 må møte i en abortnemnd, en prosess som tar tid og kan oppleves belastende. Nesten alle får medhold, i 2022 ble kun 1,4 prosent av alle abortsøknader avslått. 

Når vi ser på internasjonale tall og land som har høyere grense for selvbestemt abort, er konklusjonen klar: Det er ingen sammenheng mellom øvre grense på abort og antall aborter. Mange land har høyere grense for selvbestemt abort enn Norge, slik som Sverige (uke 18), og Island og Nederland (uke 22). Danmark vedtok å heve grensen fra 12 til 18 uker i mai i år. 

Vi vet at det ikke blir flere aborter av å utvide selvbestemmelse. Det viser tydelig at kvinner tar de beste valgene for sin kropp og liv. De trenger ikke nemdenes overformynderi. Vi forventer at regjeringen i denne prosessen vil se på andre alternativer som sikrer kvinner et helsefaglig og støttende tilbud, og som samtidig ivaretar selvbestemmelsen, sier Stensønes.  

Vil ha abort i primærhelsetjenesten

Sanitetskvinnene er også for at primærhelsetjenesten, i tillegg til spesialisthelsetjenesten, skal kunne tilby medisinsk (medikamentell) abort inntil uke 10 i svangerskapet, og vi er glade for at lovforslaget åpner for dette. Dette vil være i tråd med Verdens helseorganisasjon (WHO) sine anbefalinger. 

Medikamentell abort tilbys i primærhelsetjenesten i mange land, for eksempel ved at fastleger eller andre i primærhelsetjenesten kan skrive ut preparatet og følge opp pasienten ved behov. I Canada kan preparatene for medikamentell abort fås direkte fra farmasøyt eller helsepersonell.

Det er også viktig for oss at kvinner må få gratis tilbud om oppfølging før, under og etter både selvbestemt abort og spontanabort.