Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Vi er klare for Arendalsuka

I neste uke møtes det politiske Norge under Arendalsuka – og vi er kvinnesterke på plass for å fremme våre hjertesaker.

Generalsekretær i Sanitetskvinnene Malin Stensønes ned NOUen om kvinnehelse

Vi har hele fire arrangementer, i tillegg til at våre folk deltar på andres. Vi skal debattere hva vi skulle gjort uten frivillig beredskap, om vi må ha baller for å få rett helsehjelp, om kvinner blir hørt i helsevesenet og hva dyrtida betyr for barna. Er du ikke i Arendal kan du følge debattene på stream.

Egne arrangementer

Tirsdag 13 august kl. 12:30-13:30 Bærekraftscenen

Hva skjer hvis den frivillige beredskapen forsvinner? 

Vi begynner på tirsdag med å spørre: «Frivillig beredskap, hva skjer hvis den forsvinner?», vi arrangerer debatt sammen med Gjensidigestiftelsen og Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum (FORF). Samfunnet vårt er helt avhengig av frivillige i beredskapsarbeidet, men myndighetene ser ikke ut til å ha forstått at frivilligheten ikke er gratis. Det handler om midler til å dekke utstyr, til øvelser, opplæring og kompetansebygging. Private donasjoner kan ikke løse utfordringene alene. Også myndighetene må i mye større grad delta i spleiselaget. For hva skjer hvis den frivillige beredskapen forvitrer og blir borte? Vår generalsekretær Malin Stensønes deltar, sammen med blant andre Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB, assisterende politidirektør Håkon Skulstad, leder for hovedredningssentralen Jon Halvorsen og Bente Asphaug, leder i FORF.

Tirsdag 13 august kl. 16:30-17:30 Samfunnsteltet

Trenger jeg baller for å få rett helsehjelp?

Kvinners hjertesykdom blir ikke gjenkjent og kvinner kommer for sent i behandling. Kvinner får mer bivirkninger av medisiner fordi dosene ikke er tilpasset dem. Kvinner er mer utsatt for komplikasjoner og bivirkninger av behandling, men helsedirektoratet gir anbefalinger uavhengig av kjønn. Vi samler beslutningstakerne på helsefeltet til den debatt om hvordan vi kommer oss fra en kjønnsnøytral til en likeverdig helsetjeneste. Arrangementet begynner med innledninger av våre egne fagrådgivere Elisabeth Swärd og Liv Bjørnhaug Johansen. Elisabeth snakker om hvordan vi har oversett den store forskjellen, og hvordan kjønnsnøytralitet står i veien for likeverdige helsetjenester. Liv snakker om konsekvensene av kjønnsblindhet i helsetjenestene. Deretter skal likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon snakke om kvinnehelse som likestillingsproblem, før det er klart for paneldebatt. Der skal i tillegg Kamzy Gunaratnam (Ap), Sandra Bruflot (H) og fastlege Ståle Sagabråthen delta. Paneldebatten ledes av generalsekretær Malin Stensønes. 

Onsdag 14 august kl. 14:30-15:30 Samfunnsteltet

Blir kvinners stemmer hørt? 

På onsdag arrangerer vi debatt sammen med Kvinnehelsealliansen. Temaet er hvordan kvinnehelse er underfinansiert og underprioritert, og den rollen pasientforeninger har i å løfte problemet. Pasientforeninger, ofte drevet av pasientene selv bærer mye av ansvaret. Hvorfor må syke kvinner sørge for at andre får god nok hjelp i det offentlige? Vi mangler behandlingstilbud og kvinnehelse har lav status. Det er på tide å investere mer og gi pasientforeninger bedre støtte. I debattpanelet sitter blant andre Sandra Bruflot, Høyre, Kamzy Gunaratnam, Arbeiderpartiet og Marian Hussein, SV. Debatten ledes av Elin Ludvigsen fra Endometrioseforeningen.

Torsdag 15 august kl. 09:00-09:45 Frelsesarmeen, 1. etasje - store salen

Dyrtida – avblåst for hvem?  

Under framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett gjentok finansminister Vedum at «folk nå vil oppleve å få bedre råd». Men det gjelder ikke alle. Dyrtida er ikke avblåst for barnefamilier som har aller minst, og Nettverk mot familiefattigdom, der vi er med, ønsker å skape debatt om hvordan bremse denne utviklingen. Nettverket består av Aleneforeldreforeningen, Frelsesarmeen, Norske Kvinners Sanitetsforening, Redd Barna, Røde Kors, Unicef Norge og Voksne for barn.  

Vi inviterer til seminar der vi vil skal legge fram kvalitative og kvantitative fakta om hvordan det står det til med familier med vedvarende lavinntekt, med påfølgende politisk debatt om hva som må til for å bekjempe familiefattigdommen. I debattpanelet sitter Tuva Moflag, finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsperson for KrF, Audun Herning, partisekretær SV og Marie Sneve Martinussen, leder og finanspolitisk talsperson for Rødt.

Arrangementer vi deltar på

Mandag 12 august kl. 14:00-15:00 Bankgården

Arbeidshelse  

Våre rådgivere er også invitert til å bidra på flere andre arrangementer under Arendalsuka. Seniorrådgiver Liv Bjørnhaug skal sitte i panelet under Fagforbundets debatt om kvinnearbeidshelse. Leder av Kvinnearbeidshelseutvalget, Nina Tangnæs Grønvold, innleder til debatt med deltagere fra arbeids- og organisasjonslivet.  

Tirsdag 13 august kl. 17:00-18:00 Lille Hotell

Hodepine

Vår spesialrådgiver Elisabeth T. Swärd skal delta i panelet under debatten «Hodepine og migrene – en kvinnesykdom eller et folkehelseproblem», arrangert av Hodepine Norge. Migrene rammer primært kvinner, og påvirker dem både hyppigere og med større alvorlighetsgrad. Målet med debatten er økt bevissthet om migrene som en kritisk kvinnehelseutfordring. 

Tirsdag 13 august kl. 11:00 Aldringsteltet på Langbrygga

Signering av samarbeidsavtale med Senteret for et aldersvennlig Norge.

Følg våre arrangementer digitalt på Arendalsuka.no