Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Omsorgsberedskap - trinn to

I kriser og katastrofer er det et stort behov for at frivillige aktører supplerer det ordinære beredskapsarbeidet. Sanitetskvinnene både utvikler og utvider sin rolle som frivillig beredskapsaktør. 

N.K.S. har ca 40 000 medlemmer fordelt på 650 lokalforeninger, hvorav 3000 med i én av 125 Omsorgsberedskapsgrupper. Gruppene har signert en samarbeidsavtale med sin kommune, som har en sentral rolle i arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.

Tørke og pandemi

Nødetatene og beredskapsmyndighetene erkjenner at i kriser og katastrofer er det et stort behov for frivillige aktører. Sanitetskvinnene bidro blant annet i forbindelse med tørken og skogbrannene sommeren 2018, og i 2020 har aktiviteten økt kraftig som følge av koronapandemien.

Bygger på tidligere utviklingsarbeid

Prosjektet bygger videre på arbeidet som ble startet 2018 i prosjektet "Omsorgsberedskap - nasjonal modell". Det ble da utviklet en modell for Omsorgsberedskap som har lagt grunnlag for større aktivitet gjennom nye samarbeidsplattformer, prosedyrer og opprettede grupper. 

Videreføring og implementering

I denne prosjektperioden vil det bli satset på videreføring og implementering. Dette vil skje gjennom spredning av materiell og veiledere som ble utviklet i forrige prosjektperiode. I tillegg skaper mange kommunesammenslåinger og regionalisering et behov for ytterligere metodeutvikling og skolering. Målet er at flere frivillige skal engasjere seg i beredskapsarbeid.