Hopp til hovedinnhold
Helseprosjekt

Omsorgsberedskap - nasjonal modell

For å imøtekomme samfunnets behov for et beredskapssamarbeid på nasjonalt nivå, har Norske Kvinners Sanitetsforening utviklet en nasjonal modell for Omsorgsberedskap.

Omsorgsberedskap er den største av sju basisaktiviteter i N.K.S. Basisaktivitetene er prioriterte områder for organisasjonen som medlemmer og lokalforeninger oppfordres å engasjere seg i. I tillegg gir N.K.S. sentralt veiledning til oppstart og drift. Antallet frivillige som engasjerer seg i omsorgsberedskapsgruppene har økt de senere årene, og det har også blitt opprettet nye grupper i flere kommuner.

Målsetninger for prosjektet
  • Omsorgsberedskapsgruppene skal arbeide for å spre kunnskap om førstehjelp og samfunnssikkerhet og beredskap til befolkningen generelt
  • Flere av N.K.S.s medlemmer skal få grunnleggende kunnskap om førstehjelp og psykososial støtte
  • Flere av N.K.S.s medlemmer skal engasjeres i frivillig beredskapsinnsats og få grunnleggende kunnskap om samfunnssikkerhet og beredskap
Nye og etablerte samarbeidsarenaer 

I prosjektperioden har det blitt utviklet flere nye samarbeidsarenaer og et tettere samarbeid med allerede etablerte partnere som Helsedirektoratet og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap. N.K.S.'er også representert i Norsk Førstehjelpsråd, Folk og Forsvar og Landsrådet for Heimevernet. N.K.S. har i prosjektperioden fått god kontakt med Politidirektoratet, og det er inngått en nasjonal samarbeidsavtale. Politiet ser behovet for at frivillige supplerer nødetatene gjennom å bidra med viktig lokalkunnskap og tilstedeværelse. Alle fylkesberedskapssjefer har blitt informert om N.K.S.' beredskapsressurs, og flere av fylkesberedskapskontaktene har nå fått plass i fylkesberedskapsråd.

Førstehjelpsopplæring i lokalforeningene

125 grupper med over 3000 frivillige sanitetskvinner samarbeider nå med sin kommune og nødetater ved kriser, katastrofer og uønskede hendelser. Mange nye lokalforeninger har søkt om støtte til å gjennomføre førstehjelpsopplæring. I løpet av prosjektet har N.K.S. vært en del av førstehjelpedugnaden "Sammen redder vi liv". Dugnaden koordineres av Helsedirektoratet, og N.K.S.' ansvarsområde er å nå den eldre delen av befolkningen med grunnleggende førstehjelpsbudskap, øke kjennskapen til 113 og mer informasjon om livreddende førstehjelp.

Leteaksjoner, evakuering, mat og omsorg

Omsorgsberedskapsgruppene har de siste årene hjulpet til ved leteaksjoner, brann, evakuering av sykehjem, pårørendesenter og befolkningsvarsling. Omsorgsberedskapsgruppene bidrar også i stor grad med hus, mat og omsorg til evakuerte, pårørende og hjelpemannskap. Høsten 2018 deltok noen av gruppene på helsedelen av den store NATO-øvelsen, Trident Juncture. I prosjektperioden har det blitt utviklet materiell og en veileder for omsorgsberedskapsgruppenes arbeid. 

Gode resultater

I løpet av prosjektet har Omsorgsberedskapsgruppene hatt en gjennomgående økt aktivitet over hele landet. Det har blitt større aktivitet i de etablerte gruppene, og det har kommet nye grupper til. Prosjektet har ført til at organisasjonen har fått en større beredskapsvisshets- og beredskapsforståelse, og samtidig blitt en mer synlig beredskapsaktør for andre: DSB, Helsedirektoratet, Politidirektoratet, Sivilforsvaret, Fylkesmannen og Heimevernet. Lokalforeningene har også økt sin synlighet i mediene.

Videreføring

Prosjektet har vist at minoritetskvinner er en viktig målgruppe når man skal nå ut med beredskapsbudskap. I 2018 ble det derfor satt i gang et pilotprosjekt, "Beredskap og inkludering" med fokus på risikoområdene brann, trafikk og førstehjelp. Det er også satt i gang en ny prosjektperiode med fokus på implementering: Omsorgsberedskap - trinn to. 

Nyhetssaker

Omsorgsberedskapsseminar i Florø.

Prosjektleder May Britt Buhaug i Tidens Krav