– Det er viktig å nå ut med pålitelig informasjon om hormonprevensjon, mener jordmor og rådgiver i Sanitetskvinnene, Kristina Øien Sæhle.
Økende antall aborter
Etter mange år med historisk lave tall, økte antall aborter fra 9,0 per 1000 kvinner i 2021 til 9,8 per 1000 kvinner i 2022. Økningen fortsatte også første halvår i år. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet. En annen viktig endring er at aborttallene ikke lenger er høyest for kvinner tidlig i 20-årene, men er høyere for kvinner på 25 – 34 år enn for de yngre.
Man kan lure på om det er tilfeldig at dette skjer samtidig med at Tiktok-personligheter og andre kjente influensere på sosiale medier snakker om det de kaller naturlige prevensjonsmetoder og snakker ned hormonprevensjon, sier Sæhle.
Sosiale medier og det "naturlige"
Hun viser til at det verserer mange videoer i sosiale medier, der prevensjonsmetoder som sikre perioder og «hopp av i svingen» promoteres som pålitelige av kjente influensere. Disse metodene er i virkeligheten svært usikre. Promotering av apper som angivelig forteller hvilke dager som er sikre, gir også et kommersielt motiv. I tillegg spres ofte overdreven feilinformasjon om risiko og bivirkninger av hormonprevensjon.
Vi skal selvsagt ta bivirkninger av hormonprevensjon på alvor, det er viktig at de som trenger det blir veiledet til gode alternativer. Det må gjøres av helsepersonell, sier Sæhle.
Trender med fokus på «det naturlige», kan være fint når det gjelder mat og utseende, men ikke nødvendigvis prevensjon. Det er farlig om det fører til feiloppfatninger og flere uønskede graviditeter. Hun mener det trengs mer forskning på prevensjon, både om bivirkninger og om ulike typer prevensjon slik at vi får flere sikre alternativer, også for menn. I jobben som jordmor måtte hun ofte avkrefte feiloppfatninger og myter om at hormonprevensjon er farlig. Mange har også en idé om at man må ta pauser når man går på hormonprevensjon. Det stemmer ikke, og er en vanlig grunn til uønskede graviditeter.
Helsemyndighetene er lite synlige i sosiale medier, mens influensere gjerne er veldig flinke til å få oppmerksomhet og selge budskapet sitt. Kvalitetssikret informasjon må bli lettere tilgjengelig, mener hun.
Økonomi
At mange har dårligere økonomi nå, kan også være en faktor, tror Sæhle. Vi i Sanitetskvinnene har vedtatt at vi vil ha gratis prevensjon til alle, ikke bare de under 22 år, slik som i dag.
- Det sikreste er langtidsvirkende prevensjon som spiral eller p-stav. Men for de over 22 år koster det 1600 – 2000 kroner. Det kan godt være folk utsetter det på grunn av økonomi, sier Sæhle.