Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Ikke vær redd for underlivsundersøkelse

Gynekologiske undersøkelser, eller underlivsundersøkelser, er en viktig helsetjeneste for kvinner. Undersøkelsene er nødvendige for å ta celleprøver som kan avdekke livmorhalskreft og for å avdekke andre plager eller sykdommer.

Underlivsundersøkelse

Dessverre er det en del kvinner som gruer seg til, eller unngår å ta underlivsundersøkelser. I lys av den pågående voldtektssaken mot fastlegen i Frosta kan det være ekstra viktig å gi informasjon om slike undersøkelser. Vi har derfor tatt en prat med gynekolog Mette Løkeland-Stai om hva man kan forvente ved en gynekologisk undersøkelse. 

Frosta-legen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling og begått seksuelle overgrep mot pasienter i forbindelse med gynekologiske undersøkelser. Gynekolog Mette Løkeland-Stai mener likevel kvinner ikke må kvie seg for å ta nødvendige undersøkelser. 

Det er ingen grunn til å være redd for å ta en underlivsundersøkelse hos fastlegen – eller gynekologen - de gjør en god jobb og dette er heldigvis ekstremt sjelden, sier hun. 

Nå det er sagt, skjønner hun godt at omtalen at den pågående saken kan gjøre folk engstelige. Flere medier omtaler for tiden rettssaken mot den tidligere fastlegen i Frosta kommune, som er tiltalt for å ha voldtatt 87 kvinnelige pasienter. Ifølge Dagbladet skal han ha gitt dem seksuelt krenkende «massasje» under gynekologiske undersøkelser og snikfilmet undersøkelsene.  

Det er selvsagt ingen grunn til å massere klitoris under en undersøkelse, sier Løkeland-Stai.

Hun understreker også at filming uten samtykke er forbudt, og at det vanligvis ikke er noen grunn til å filme en undersøkelse. I noen tilfeller kan en for eksempel ta et bilde av livmorhalsen for å dokumentere forandringer, men det er da med kamera på instrumentet.  

Det er ikke rart at folk reagerer på denne saken, særlig at det kunne pågå over så lang tid, og at mange av ofrene ikke skjønte hva som skjedde, sier Løkeland-Stai.

Hun mener tilsynsmyndighetene vil være mer skjerpet i kjølvannet av en slik sak, og forhåpentlig ta varsler på alvor. Det er flere ting en kan gjøre om en er engstelig for å ta en underlivsundersøkelse.

  • Du kan ta med deg noen inn til legen
  • Du kan be om å få se instrumentene som skal brukes på forhånd
  • Du kan be legen forklare steg for steg hva som skal gjøres

En kan også ta med seg et håndspeil og holde det på siden, slik at en ser hva som skjer. Det kan også være nyttig når legen forklarer hva som gjøres, sier Løkeland-Stai.

Det er trygt å gå til legen i Norge, og dersom en har symptomer eller plager i underlivet er det viktig å få det undersøkt. Det er også viktig å ta celleprøve jevnlig.  

Dersom en likevel skulle oppleve noe som virker veldig feil, er det viktig å melde fra. Er det en fastlege, er det kommunelegen som er øverste ansvarlig, på et sykehus er det avdelingsleder. Hvis en opplever noe som kan være et overgrep, kan en kontakte overgrepsmottaket, det gjelder uavhengig av hvor eller i hvilken situasjon noe skjer.